”Jag älskar att bli rädd”

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu kommer nästa bok av Sveriges egen skräckmästare

John Ajvide Lindqvist är Sveriges störste skräckförfattare.

Han skriver böcker som är så ruggiga att man knappt klarar av att läsa dem.

Nästa vecka kommer ”Pappersväggar”.

SKRÄCK I FÖRORTEN John Ajvide Lindqvist fick sitt genombrott som författare med ”Låt den rätte komma in”, en roman om en vampyr i Blackeberg. –?Ett glamrockband skickade mig en skiva där en av låtarna handlar om Blackeberg som skräckens förort. Folk går numera runt och tittar på olika platser som finns med i boken.
Foto: Sara Ringström
SKRÄCK I FÖRORTEN John Ajvide Lindqvist fick sitt genombrott som författare med ”Låt den rätte komma in”, en roman om en vampyr i Blackeberg. –?Ett glamrockband skickade mig en skiva där en av låtarna handlar om Blackeberg som skräckens förort. Folk går numera runt och tittar på olika platser som finns med i boken.

– Den handlar om kärleken och döden. Vad vi gör när de kolliderar och monstren kryper fram ur sprickorna.

John Ajvide Lindqvist har alltid varit fascinerad av skräck.

– Jag älskar att bli rädd. Under hela min uppväxt läste jag mängder av böcker som handlade om varulvar, vampyrer, råttor som åt människor och andra fasansfulla historier.

– Jag var utstött som barn och kanske började jag läsa skräck för att jag hade ett behov av en värld jag kände igen, där det fanns hemska, vedervärdiga saker som kurade runt hörnet.

”En gång måste vi skiljas”

I dag beskriver han sig som en mycket lycklig man. Han har en hustru som han älskar och en nioårig son.

– Men det spelar ingen roll hur mycket vi än älskar varandra. En gång måste vi skiljas lik förbannat. Vi lever inte för evigt. Det finns ingen sätt att beveka döden, inga kryphål, ingen makt som kan utfärda något undantag.

I en av berättelserna i "Pappersväggar" skisserar han ändå fram en lösning för evigt liv. Och frågan är om man efter att ha läst den ändå inte föredrar den traditionella modellen - så vedervärdig ter sig Ajvides skapelse.

Han verkar inte ha några gränser i sitt skrivande, den ena hisnande, groteska historien efterträder den andra.

– Men en sak vågar jag mig inte gärna på och det är att skildra erotik. Det finns ingenting som är så svårt. Fast nu har jag gjort ett undantag för två troll som ligger med varandra. Det har ingen beskrivit förut och därför kunde jag göra det detaljerat.

John Ajvide Lindqvists debutroman ”Låt den rätte komma in” fick lysande recensioner och är på väg att bli film i regi av Tomas Alfredson. Den har sålts till åtta länder, däribland USA och Australien.

"Refuserad av sex förlag"

– Den refuserades först av sex förlag och jag lade den åt sidan. Men sedan lästes den av en femtonårig pojke i vår familj och han kom ut från sitt rum, grå i ansiktet och sa: För fan, John... Och återgick till att läsa. Det gav mig en kick och jag skickade över den till Ordfront som tog den.

– Framgången med boken kom som en överraskning. Jag hade inte väntat mig att en skräckroman skulle bli behandlad som litteratur. Jag var rädd för att bli betraktad som sjuk i huvudet för att jag skrev om hemska saker. Men så har det inte blivit. Jag har bara mött välvilja.

Även hans andra bok "Hanteringen av odöda" har väckt internationellt intresse och ska filmatiseras.

Böckerna har gjort honom till kultfigur för de svartklädda, vitmålade ungdomar som intresserar sig för en värld av magi och skräck.

"Jag var blöjsyntare"

– Jag hade kunnat vara en av dem när jag var yngre. Men jag var syntare, inte tysk industrisyntare utan blöjsyntare, en snällare variant. Det är väldigt roligt att kunna tala med de här unga människorna. De har ett starkt behov av att visa på utsidan hur det känns på insidan.

Innan John Ajvide Lindqvist blev skräckförfattare var han trollkarl och ståuppkomiker.

– Trolleriet blev min tillflykt, min hemlighet som barn. När jag var 13 år gick jag med i Magisk Cirkel. Där hittade jag andra mobbade pojkar, med en hemlighet.

Han upptäckte efter några år att han pratade mer än trollade. Då blev han ståuppkomiker i stället. Det fortsatte han med i 12 år.

– Men det är förmodligen mycket bättre för mig att skriva skräckromaner. Jag var aldrig lika glad och lycklig som ståuppkomiker.

Fakta: John Ajvide Lindqvist

John Ajvide Lindqvists boktips till...

Läs recensionen av boken:

Ingalill Mosander

Publicerad:

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN