Läkande lindring mot våldet

Kristofer Folkhammar läser en debut med dubbla strategier

Av: Kristofer Folkhammar

Publicerad:
Shadi Angelina Bazeghi, född i Iran 1974, är poet och lärare i matematik, fysik och kemi.
Foto: jakob dall
Shadi Angelina Bazeghi, född i Iran 1974, är poet och lärare i matematik, fysik och kemi.

En kort bit in i Shadi Angelina Bazeghis debutbok har diktjaget sprejat ner sig med parfym för att täcka över stanken från bränt människokött. Hon rör sig, nästan hela tiden i presens, genom ett mycket skiftande diktlandskap: En krigszon där bilder av martyrer pryder varje gathörn. På läktaren vid en fotbollsmatch där en helt annan våldsam strid utkämpas – ”Finns det, i mina närsynta ögon, en ljuvligare syn / än när han får tröjan sliten i stycken / under hemmamatchens hetta”.


Vidare skymtar glimtar från en kärlekshistoria, framför allt gestaltad genom fruktansvärda gräl. Ont om pengar och törst på märkesvaror. Viktproblem. Post-traumatisk stressyndrom. Vissheten om att alltid kunna kapitaliseras på, att förbli en bricka i ett större spel:

”Miljarder transaktioner ligger / gömda / i våra lidanden / i dina granatspäckade ben / och mitt undertryckta / nervsystem.”


Det är en omväxlande bok. Bazeghis dikt skiftar mellan komprimerat välljudande och mer pratig, karskt humoristisk, prosadikt. Rastlöst undersöker den tilltalen och formerna för att föra samman de olika typerna av våld som omger kvinnan i dikten. Emellanåt gör det oroliga i formen att diktens bilder och scener vänder sig bort för mycket och blir svåra att få fatt i – något som tecknar ett splittrat kristillstånd väl, men gör dikten kryptisk att läsa.

Glimtvis är Vingslag också svåravvisligt stark och vacker. ”himlen är hög, ljuset gör ont”, står som motto för boken. Man kan tänka på boksidan som en luftig sfär, en scen, där erfarenheter kan ljussättas. Och att klarläggandet av händelser blir en högst ambivalent aktivitet – när själva ljuset gör ont.


Den råa bilden av parfym över bränt människokött är svår att skaka av sig, och fungerar som en portal för ett av bokens övergripande tema: Att distrahera sig från traumat. Att täcka över det sargade med det sköna – som läkande lindring eller förträngning.

Dikterna i Vingslag genomlyser båda dessa strategier.

Publicerad:

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN