Artificiell intelligens

Boye med en dålig uppkoppling

AI-producerad poesi haltar och skevar men saknar inte rytm

Av: 

Ulrika Stahre

Karin Boye (1900–1941).
Karin Boye (1900–1941).

BOKRECENSIONER

”Vacker är hela Europa / sövd av en fasa, / öppen / för lekar.” Aktuell känsla, eller hur? Och kanske är det något i det högstämda anslaget som försiktigt kan hinta om den ursprungliga författaren.

Citatet är hämtat ur den nyligen utkomna ”Ammaseus horisont. AI tolkar Karin Boye” (Svensk Sci Fi) och är ett av ganska många avsnitt där dikten faktiskt kan kännas som om den vore skriven av Boye. Men ändå inte. Den är intelligent maskinproducerad kan man säga, med utgångspunkt i Boyes egna dikter.

Ganska ofta hänger hela rader med från originalen, ”Våren gryr i vinterns trakter” följs av det lite platta ”bakom vakna världar”, så nåja, det är inte mästerligt men har ändå en rytm.

Värre blir de lite chockerande raderna ”… jag har sett ljuset i skogen / jag har kokat hundarna / jag har försvunnit …”. Det går att läsa ”Ammaseus horisont” som en ordlekande travesti, som liksom haltar omkring i diktens lite skeva landskap. Som om något brunnit sönder, som en hackande dator, en dålig uppkoppling. Det flyter på, sedan plötsligt ett helt felplacerat ord. Ett virus i dikten, för att associera aktuellt.

Spåren av Boye är uppenbara och det är själva den artificiella intelligensens arbete som är det intressanta. Men förförståelsen kunde lika gärna vara att denna märkliga lilla diktsamling är en lätt upprorisk travesti, en som också av någon anledning är lite fixerad vid mannen som föremål för poetens kärlek. Det skulle kunna vara en studentikos kupp.

I någon mening är det ju det, för vilket värde finns det egentligen i att återuppliva Boye i denna skruvade hologramform? För att visa att det går, förstås.

Vår tids litteraturbransch kännetecknas av personfixering och en förväntan på social talang. Författaren bör vara en entertainer, om hen ska lyckas. En bra tiominutare i ”Babel” räcker längre än aldrig så välskrivna manus.

Diktjaget är abstrakt i ”Ammaseus horisont”, ändå mystiskt närvarande. En annan läsning är lika omöjlig som maskinens plats i en tv-soffa i just din skärm.

ANNONS

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Musik: Svenska sjörövare erövrar världen med sång

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Artificiell intelligens

Karin Boye