Vad säger ditt djurs namn om dig?

Publicerad:
Uppdaterad:

BOKRECENSIONER

Hårt, gulligt, ovanligt eller klassiskt?

Vad vi döper våra husdjur till varierar naturligtvis, men vad säger ditt husdjurs namn – om dig?

Foto: AP
Barack Obama med sin hund Bo.

Förr var det inga större konstigheter.

Det fanns bara så många lämpliga namn för en jycke.

Men under hundens resa från en stadig tillvaro i hundkojan till älskad familjemedlem så är det inte bara pälsmängden på köksgolvet som påverkats utan även namnväljar-processen.

– Nu har man hunden för nöjes skull och för att få någon att uttrycka kärlek till och även få kärlek från. Det är en helt annan relation än tidigare, säger familjepedagogen Sverker Wadstein på Bra relationer.

Detta, menar han, är anledningen till att man på topplistan över populäraste hundnamnen kan hitta gott om människonamn.

– En del skaffar hund i stället för barn och då kanske man ger hunden det namn man hade tänkt ut till barnet. Hunden har blivit allt mer av ett barn och en familjemedlem.

Kvinnonamn vanliga

Detta märks särskilt bland tikar. Josefine Craaford har exempelvis en chihuahua som heter Annelie och om man tittar på Agrias och SCB:s namnstatistik är Wilma väldigt populärt både hos hund- och människovalpar.

Hanarna döps däremot fortfarande i stor utsträckning efter seriefigurer eller andra fiktiva karaktärer. Ludde och Bamse leder namnligan och några som anammat den trenden är prinsessan Madeleine, vars jack russel lyssnar till Zorro, och Babsan som bor ihop med borderterriern Pajas.

Men förändring kan vara på gång. När Markoolio namngav sina två griffon bruxelles blev resultatet Nisse och Hugo.

– Det går trender i hundnamn precis som i människonamn. När några har börjat fortsätter det bara, så om några år är det säkert vanligare att även hanhundar heter som pappa eller som grannen.

Matchar och sticker ut

Men så finns de som hellre väljer ett namn som matchar en livsstil. Ett namn man vil bli förknippad med.

Dogge Doggelito har setts promenera sida vid sida med pitbullarna Rizla och Bonnie, Paris Hilton bär gärna omkring på sin chihuahua Tinkerbell, bloggaren Kenza polar även hon med en chihuahua, vid namn Armani, och Mikael Persbrandt delar hem med rhodesian ridgebacken Vasco.

Enkelhet framför allt

Bland alla miljontals hundägare måste även de nämnas som inte krånglar till det i onödan. Som Renée Zellweger, vars golden retriever Voff har all rätt att bli förvånad varje gång det är dags för inkallning.

Eller USA:s president Barack Obama som tog sina initialer och gav dem till den portugisiska vattenhunden – Bo.

Publicerad:

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN