Böcker

Ingalills reafynd

BOKRECENSIONER

Bästa tipsen inför bokrean

På tisdag är det dags för årets stora bok-rea där det finns massor av fynd att göra.

Aftonbladets bokskribent Ingalill Mosander hjälper dig att hitta godbitarna.

Spänning

Michael Connelly

”I lagens limo”

Förr: 199 kr

Nu: 69 kr

Möt författarens nya hjälte Mickey Haller, charmig, tuff försvarsadvokat med två exfruar, en dotter och dålig ekonomi. En rik ung man anklagas för mordförsök och anlitar honom. Det är början på ett fascinerande rättegångdrama på liv och död.

Reginald Hill

”Dalziels död”

Förr: 199 kr

Nu: 79 kr

De förintande replikernas mästare, kriminalintendent Andy Dalziel har hamnat i koma efter en bombexplosion. Gärningsmännen söks i olika extrema grupper. En samhällskritisk roman om dagens Storbritannien, skriven med humor och elegans.

Denise Mina

”Vargtimmen”

Förr: 229 kr

Nu: 79 kr

Hjältinnan är en ung, smart journalist i Glasgow på 1980-talet. Hon blir vittne till ett familjebråk i ett av stadens finaste kvarter och det är upptakten till en lysande kriminalroman med mästerliga personporträtt och en gastkramande intrig.

Donna Leon

”Mäktiga vänner”

Förr: 229 kr

Nu: 69 kr

Kommissarie Brunetti får besök av en nitisk tjänsteman som påstår att familjens våning inte existerar enligt ritningarna och borde rivas. En suveränt skriven historia om korruption, mutor, mord och missbruk. Slutet är skoningslöst och överraskande.

För finsmakarna

Stig Claesson

”God natt, fröken Ann”

Förr: 219 kr

Nu: 79 kr

På sitt oefterhärmliga sätt betraktar han åldrandet, krämporna, han minns kärleken och kvinnorna, det liv som obevekligt börjar ebba ut. Och som många anade blev det också hans avsked till oss. En dyrgrip att slåss om.

Kjell Johansson

”Sjön utan namn”

Förr: 199 kr

Nu: 69 kr

Fristående fortsättning på självbiografiska mästerverket ”Huset vid Flon”. Handlar om en nedgången glesbygdhåla, där människorna lever helt utanför samhället. Detta är stor svensk litteratur, skoningslös och betvingande.

Anders Paulrud

”Som vi älskade varandra”

Förr: 279 kr

Nu: 89 kr

Vi får följa några vänner som möts när de är unga på 1980-talet och vad som händer med dem under alla år som går innan de skingras för gott. Oändligt välskriven, vemodig och sorgsen men också halsbrytande och rolig.

Bodil Malmsten

”Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig”

Förr: 229 kr

Nu: 79 kr

Fick mig på strålande humör med sin humor, skarpsyn och självironi. Hon blandar rasande synpunkter på orättvisor, citat att lära sig utantill, beskriver sin fåfänga kamp mot mullvadarna i gräsmattan och skildrar livet som absurd fars.

Historia

Simon Sebag Montefiore

”Den unge Stalin”

Förr: 359 kr

Nu: 119 kr

Han skulle bli präst men hoppade av studierna. Han slutade också att skriva poesi och ägnade sig åt kriminell verksamhet. Pengarna gav han till Partiet. Fascinerande om en blivande, blodig diktator.

Anthony Beevor

”Spanska inbördeskriget”

Förr: 89 kr

Nu: 348 kr

Långt efter inbördeskrigets slut 1939 var det tabu i Spanien att tala om det. Nu har arkiv öppnats och författaren har fått ta del av tidigare okänt material och resultatet kan bara beskrivas som djupt imponerande.

Herman Lindqvist

Historien om Sverige del 1-9

Förr: 2818 kr

Nu: 499 kr

Ett av reans verkliga fynd – alla de nio delarna av hans populära böcker om Sverige från istiden till våra dagar i en samlingsvolym till ett pris som onekligen innebär mycket bok för pengarna. Och är en utmärkt present att ge bort.

Skratt

Mark Levengood

”Sucka mitt hjärta men brist dock ej”

Förr: 169 kr

Nu: 59 kr

Kanske är det ärftligt. Hans mormor brukade sitta på sängkanten och skaka sin gallstensburk i takt med radiopsalmen och hans mamma är virtuos på att leverera bitska kommentarer. Själv kombinerar han framgångsrikt allvar och kvickhet.

Paul Torday

”Laxfiske i Jemen”

Förr: 280 kr

Nu: 68 kr

En underbar bok – intelligent, rolig och satirisk. En rik shejk i Jemen älskar att fiska lax i Skottland och varför skulle han inte kunna få göra det på hemmaplan? Englands främste expert konsulteras. Han avråder. Men projektet fortskrider obönhörligt.

Kokböcker

Anna och Fanny Bergenström

”Under valnötsträdet”

Förr: 380 kr

Nu: 139 kr

Helt oemotståndlig med Fannys vackra bilder och Annas inspirerande texter. Här har de skapat en kokbok med 400 nya recept. Temat är variationer på 17 råvaror som pepparrot, ingefära och vanilj, kompletterat med matnyttig brevidläsning.

Jamie Oliver

”Jamies Italien”

Förr: 368 kr

Nu: 149 kr

Det kommer ut en kokbok om dagen i Sverige. Så för att märkas krävs det onekligen något extra. Men den nakne kocken + Italien är en oslagbar kombination. Boken är lika mycket en läcker receptsamling som en kärleksförklaring till landet och befolkningen.

Erik Lallerstedt

”Your Way”

Förr: 249 kr

Nu: 79 kr

Klok, smart och rolig – den mest sympatiska bok om viktminskning jag läst. Som gjord för alla oss som älskar god mat och champagne och ändå vill behålla normalvikten och hälsan i görligaste mån. Själv gick han ned 20 kilo.

Barn

Barbro Lindgren och Olof Landström

”Nöff nöff Benny”

Förr: 178 kr

Nu: 69 kr

Om du inte har tillgång till en unge mellan 2 och 5 år så låna en. Eller smygläs i bokhandeln. För den här boken är helt oemotståndlig. Jag skrattade högt åt griskultingen Benny, som tar med sig sin lillebror på förbjudna, vådliga äventyr.

Ulf Nilsson & Eva Eriksson

”Alla döda små djur”

Förr: 168 kr

Nu: 69 kr

En tråkig sommardag startar Ester och hennes lekkamrater firma Begravningar AB. De letar reda på döda djur som de gräver ner i jorden, sjunger sen en psalm och sörjer en stund. Bedårande om barns osentimentala förhållande till döden.

Franç oise de Guibert

”Stora Varförboken”

Förr: 218 kr

Nu: 69 kr

Har vuxna lika många tänder som barn? Frågade mig en sexåring som just tappat sin första tand. Vi konsulterade raskt detta förträffliga uppslagsverk för barn. Rätt svar: Vuxna har 28, barn 20. Höjer bildningsnivån på hela familjen.

Biografier

Frank McCourt

”Magistern”

Förr: 229 kr

Nu: 79 kr

Innan han skrev världssuccén ”Ängeln på sjunde trappsteget” var han lärare i 30 år i New York. Eleverna utgjordes av bråkiga tonåringar men han lyckades betvinga dem med okonventionella metoder. Fylld av livsvisdom och humor.

Iris Johansson

”En annorlunda barndom”

Förr: 229 kr

Nu: 79 kr

Författaren föddes autistisk men har med en oerhörd möda lyckats hitta ett sätt att göra sig förstådd, att läsa och att skriva. Boken ger en fascinerande inblick i en värld som tycks obegriplig och stängd för oss vanliga människor.

Passion

Peter Kihlgård

”Kicki & Lasse”

Förr: 278 kr

Nu: 69 kr

En kioskvältare om kärlek, som fick kritikerna att gå ned i spagat. Kan man älska samma människa hela livet? Det är i alla fall var Kicki och Lasse gör i denna magnifika, vildsinta roman. En allvarlig, rolig och träffsäker historia.

Ray Kluun

”En sorts kärlek”

Förr: 278 kr

Nu: 79 kr

Jo, han älskade verkligen sin unga hustru som var döende i cancer. Ändå bedrog han henne. En smärtsamt ärlig, självbiografisk berättelse som väcker starka känslor. Skriven med en intensitet som nästan tar andan ur läsaren.

Samhälle

Lawrence Wright

”Al-Qaida och vägen till 11 september”

Förr: 308 kr

Nu: 89 kr

Om CIA berättat för FBI vad man visste om hotbilderna mot USA hade terrorattacken mot World Trade Center kunnat förhindrats. Det visas med besvärande tydlighet i denna historielektion, belönad med prestigefyllda Pulitzerpriset.

Lasse Wierup och Matti Larsson

”Svensk Maffia”

Förr: 168 kr

Nu: 59 kr

Den organiserade brottsligheten breder ut sig och myndigheterna verkar valhänta. Avhoppare vittnar om en hänsynslös värld utan nåd. En skrämmande kartläggning av kriminella gäng där våld, pengar och droger härskar.

Ljudböcker

Åsa Lindeborg

”Mig äger ingen”

Förr: 269 kr

Nu: 129 kr

En barndomsskildring som kommer att bli klassisk. Hennes bok om sin uppväxt med en alkoholiserad, kärleksfull pappa går rakt in i hjärtat. Hyllad av en enig kritikerkår. Lyckliga alla ni som ännu inte läst eller hört den.

Roslund & Hellström

”Edward Finnigans upprättelse”

Förr: 269 kr

Nu: 129 kr

En gripande och spännande kriminalroman som ställer viktiga frågor om brott och straff. En ung amerikan slår ner en berusad, stökig man på en Finlandsbåt. Följderna blir förödande och man lyssnar vidare med hjärtat i halsgropen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

/

Bokrecensioner

/

Böcker

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Böcker