"Jag har fått allt jag vill ha i livet"

Publicerad:
Uppdaterad:

Frun och lilla dottern gör Anne Holt lycklig

1 av 2
Anne Holt beskriver sin barndom som bra och trygg, hon hann leka och även bygga egna världar inom sig.

Anne Holt är något så ovanligt som en helt nöjd människa.

Med ett framgångsrikt författarskap, fru och en tiomånaders dotter njuter hon av livet.

- Vi har inte ens bråkat om städning - det är fördelen med att vara två kvinnor, skrattar hon.

Nu kommer Anne Holts sjunde roman om kriminalkommissarie Hanne Wilhelmsen. "Bortom sanningen" är en spännande historia om ett mord där fyra personer dödas samtidigt. Böckerna om Hanne är mycket framgångsrika och har översatts till 14 språk.

- Det är helt fantastiskt. Poängen för en författare är ju att bli läst, det är ett privilegium. Dessutom ger det mig pengar och därmed frihet att vara med vänner och familj.

Halva året i Frankrike

Halva året tar Anne Holt det lugnt i Frankrike med sin familj. Det andra halvåret är hon i Oslo och skriver 8-10 timmar per dag.

- Jag har fått allt jag vill ha i livet. Jag har inga mer önskningar än att vi ska hålla oss friska.

För att använda en klyscha så strålar det om Anne Holt. Hon är öppen, glad och verkar fullständigt harmonisk. För snart fyra år sedan ingick hon partnerskap med sin Tine. För tio månader sedan födde Tine dottern Iohanne.

- Hon har lärt sig krypa i dag! Tyvärr missade jag det, men Tine berättade i telefon.

Anne säger att det är en "enorm lycka" att få barn. Samtidigt blir hon irriterad på dem som säger "förut visste jag inte vad livet eller kärleken handlar om".

"Barn inte allt i livet"

- Har man inte förstått vad livet handlar om innan man får barn är det sorgligt. Barn är inte meningen med livet - tänk på alla som aldrig får barn - lever de meningslöst? Jag levde ett rikt liv innan också.

Den skandinaviska familjen med dess problem, konstellationer och skilsmässor är ett tema som återkommer i Anne Holts böcker.

- Människor har två grundläggande önskningar: dels efter trygghet och tillhörighet, dels efter att förverkliga sig själva. De drar i var sin riktning, och vi önskar mer än vi kan få. Vill vi ha tryggheten så får vi ta oss tid till den.

Anne Holt tycker att det är ett samhällsproblem att människor har så svårt att hinna med både familj och jobb. Att mångas liv är så inrutade och aktivitetsspäckade att till och med barnen är helt slut på helgerna.

Tror du själv på livslång kärlek eftersom du gift dig?

- Ja, jag tror att den kan finnas. Men man ska inte ta den för given.

Under spädbarnsmånaderna grälar många par om vem som ska göra vad, vem som ska "få" gå ut med kompisarna, vem som ska städa. Men det har Anne och Tine inte råkat ut för.

- Vi har inte bråkat om sådant en enda gång. Vi har pratat om det, att är det någon fördel med att vara två kvinnor så är det att båda ser när dammsugaren måste fram. Kanske har män en antistädgen? undrar Anne och skrattar.

"Vill ge god läsning"

Vad säger du till dem som tycker det är synd om barn med två mammor för att de riskerar att mobbas?

- Men då skulle inte rödhåriga, muslimer eller handikappade få skaffa barn! Undersökningar visar att det inte alls stämmer att barnen mår sämre av det, det är en myt som bygger på folks fördomar.

Anne Holt har en brokig karriär. Hon har varit jurist, journalist, samhällsdebattör - och justitieminister. Men det roligaste tycker hon är att skriva böcker. Hon poängterar att det hon gör är underhållning.

- Jag vill att folk ska få en stunds god läsning. För egentligen: Hur många böcker är VIKTIGA? De är viktiga som fenomen, men hur många förändrar ditt liv? De riktigt viktiga upplevelserna i livet handlar om annat, till exempel när du upptäcker att du är förälskad.

Anne Holt

Cecilia Gustavsson

Publicerad:

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN