”Jag har också blivit utfryst”

BOKRECENSIONER

Christian Jungersen gör succé med ”Undantaget”, en thriller om mobbning på jobbet

I över ett år har Christian Jungersens bok "Undantaget" legat etta på danska bästsäljarlistan, före "Da Vinci-koden".

Det är en spännande psykologisk thriller som handlar om mobbning på jobbet.

- Jag har själv blivit utfryst så jag vet hur det känns.

Foto: PER BJÖRN
OMEDVETEN ONDSKA "Människor som börjar mobba upplever inte att de är onda. Något har dragit igång psykologiska mekanismer som vi inte vet tillräckligt om och som vi borde lära oss mera om", säger Christian Jungersen, som skrivit "Undantaget", årets mest sålda bok i Danmark.

"

Christian Jungersen ser påfallande bra ut. Han är lång och välbyggd, sympatisk och charmerande. Han har fått en rad prestigefyllda priser och utsetts till årets författare i Danmark. "Undantaget" har översatts till 14 språk och fått lysande recensioner.

Det är svårt att tänka sig honom som mobbningsoffer.

- Jag arbetade på ett kontor där jag blev utstött av mina arbetskamrater. En av dem sa att dörren till mitt rum alltid måste vara stängd för annars skulle det dra på honom. När jag svarade att det inte var möjligt, att det inte fanns något drag, förklarade han att det var det omärkbara draget som var farligast.

- Parallellt med mitt arbete skrev jag på en roman som blev en stor framgång när den kom ut. Jag fick mycket uppmärksamhet, intervjuades i media och en gång kom jag direkt i taxi till jobbet efter att ha medverkat i tv. Jag var på ett strålande humör men det gick fort över. Ingen sa något, ingen gratulerade mig. Det var chockerande att märka att efter bara fem minuter hade de fått mig att känna mig som ett spöke, gjort mig fullständigt osynlig.

Män tar till våld, kvinnor fryser ut

Ur dessa erfarenheter växte "Undantaget" fram. Han arbetade på den i fyra år och talade bland annat med en av Danmarks främsta experter på vuxenmobbning.

- Hon sa att män och kvinnor mobbar lika mycket men att metoderna skiljer sig. Män är våldsamma och direkta. En man hade berättat för henne att hans arbetskamrater körde på honom med gaffeltruckar. En annan hade varit med om att få en brinnade trasa kastad på sig.

- Kvinnor är mer sofistikerade. De kan frysa ut någon med blickar och tystnad, ytterst små saker har stor betydelse i kvinnors samspel. Jag är man och jag är fascinerad av kvinnor. Därför bestämde jag mig för att skriva om mobbning på en kvinnlig arbetsplats. I över ett år studerade jag noggrant hur män och kvinnor uppförde sig, vad som var lika och vad som skiljde.

"Ett mirakel att jag lyckades"

Christian Jungersen har fått mycket beröm för sina övertygande kvinnoporträtt i boken.

- Jag är med i ett nätverk där det finns några kvinnliga författare. Vi träffas en gång i månaden och läser varandras manuskript. Deras synpunkter var till stor hjälp. Egentligen tycker jag att det är ett mirakel att jag lyckades - det absolut svåraste med hela boken var att hitta rätt ton för karaktärerna.

"Undantaget" handlar om fyra kvinnor som arbetar på Dansk centrum för information om folkmord. Det är Iben, Malene, Camilla och Anne-Lise. De vet mer än de flesta om ondskans mekanismer. Ingen av dem kan föreställa sig hur människor som ägnar sig åt mord och tortyr är beskaffade.

Läsare rannsakar sig själva

En dag får Iben och Malene varsitt dödshot i mejlen. De förstår att de artiklar de skrivit om krigsförbrytare kan ha försatt dem i livsfara. Stämningen på kontoret förändras. Den som mest får känna på det är Anne-Lise som börjar utsättas för mobbning. De andra tystnar när hon kommer in i rummet, ingen skrattar åt hennes skämt.

- Jag har fått många brev från människor som börjat fundera över hur de själva uppfört sig på sina arbetsplatser. Och då har jag nått mitt mål, det gör mig oerhört stolt.

Christian Jungersens boktips till...

Ingalill Mosander

ARTIKELN HANDLAR OM

Böcker