Somrigt vemod

BOKRECENSIONER

■ ■ ”Förtältets tak bågnar av regnvatten. Runt plastbordet på fällstolar sitter mamma och Kjell. En blomma slokar dystert i ett glas mitt på bordet. Mamma håller en tetra med juice i handen ...’Det regnar i dag’, säger hon.”

En sommartavla så god som någon, hämtad ur Bo R Holmbergs mörka ungdomsroman om tonårige Brandon som rymmer från campingen, för att slippa mammans kriminella kille Kjell. Brandon drar vankelmodigt omkring längs E4:an i Ångermanland, men lyckas övertala sommarförälskelsen och rikemansdottern Teresa ”med ögon som havet i Norrfällsviken” att följa med. Han stjäl en flakmoppe och bryter sig in i ett sommarhus, brott som väl närmast är att betrakta som berättarmässiga stapelvaror i ungdomsböckerna.

■ ■Holmberg surfar dock fint på sommarens vemod, gratis för alla och ett outslitligt tema. Slående är också hur löjligt oexploaterad campingplatsen är i den svenska litteraturen. Vilken fantastisk miljö för en kollektivroman eller mordhistoria. Ja, eller för en ungdomsroman som den här.