”Det var kul att skriva snusk”

BOKRECENSIONER

Katarina Wennstam romandebuterar med bok om sexköpare

När Katarina Wennstam gjorde research till sin roman ”Smuts” hittade hon en sexköpare i sitt eget bostadsområde.

– Jag fick lust att sätta upp hans dom i hissen så att alla skulle se.

Foto: GÄRNA KOMMERSIELL Katarina Wennstam sticker inte under stol med att hon hoppas att hennes första roman ”Smuts” ska bli en bästsäljare. ”Jag tycker inte att det är fult att vilja bli kommersiell. Det vackraste som finns är att bli läst av många”, säger hon.

Katarina Wennstam ville veta varför så många män tycker att det är okej att köpa sexuella tjänster. Kanske finns ett av svaren i hennes första roman som kommer i januari.

Hon är kriminalreporter på SVT och mest känd för faktaböckerna ”Flickan och skulden” och ”En riktig våldtäktsman”.

– Jag har alltid velat bli författare och journalistiken var en väg dit.

”Nästan porrig”

Romanens huvudperson är Jonas Wahl, en respekterad advokat med ”blont rufsigt” hår. Efter att ha försvarat utsatta kvinnor i ett antal uppmärksammade mål har han blivit alla mediers älskling. När en stor traffickinghärva nystas upp kommenterar han rättegången varje dag i tv.

Snart förstår läsarna att han tar stora risker eftersom han själv besökt bordellerna.

– I debatten om trafficking har det varit fokus på tjejerna. Men så länge svenska män köper sex kommer problemet att finnas.

Läsarna får även följa Jonas Wahls familj: en framgångsrik fru med ett undertryckt sexbehov, en tonårsdotter som utforskar sin egen sexualitet och en liten son.

– Det var kul att skriva en snuskig bok, den är ju nästan porrig.

Som i verkligheten

När den här intervjun görs är det i början av december. Ljusslingor och adventsstjärnor lyser upp Katarina Wennstams hus. I famnen håller hon sin nyfödda dotter Moa. Sonen Emil leker med sitt sjörövarsvärd.

Hon säger att det är häftigt att äntligen ha skrivit en roman, även om hon värjer sig för ordet ”litteratur”.

– För mig är det Elsie Johansson och Ivar Lo-Johansson. ”Smuts” är inspirerad av mitt journalistiska arbete och jag tycker inte att det är fult att vilja bli kommersiell. Det vackraste som finns är att bli läst av många.

Och kanske är det journalisten Katarina Wennstam, snarare än författaren, som i ett efterord förklarar för läsarna att verkligheten ser ut precis som i boken vad gäller sexköp.?

– Flera som läste manuset under arbetets gång trodde inte att det var så illa.

Riskerar allt för sex

Huvudpersonen Jonas Wahl har hon skapat efter intervjuer med sexköpare, psykologer och personer inom rättsväsendet.

– Trots att vi är så upplysta i dag intalar sig sexköparna att affären sker på lika villkor och att de gör kvinnorna en tjänst som betalar.

En sexköpare är enligt Katarina Wennstam ingen ”svettig loser” som inte får sex på andra sätt.

– Jonas Wahl är så beroende av sitt sexköp att han fortsätter trots att han kan förlora allt. Det är också typiskt för en torsk.

Blev kallad hora

När hon gjorde research hittade hon i sitt eget bostadsområde en man som dömts för att ha köpt sex av estniska kvinnor. Först ville hon sätta upp domen i hissen.

– Jag tänkte på hur absurt det vore men rätt ändå.

Vad driver dig att skriva om sexualbrott?

– Som tonåring blev jag kallad hora om jag kysst tre killar på en månad medan det var okej för mina killkompisar. Jag har aldrig blivit utsatt själv men sattes ofta på plats för att jag tog för mig. Jag accepterade aldrig det.

Fakta: Katarina Wennstam

Katarina Wennstams boktips till:

Malin Nord

ARTIKELN HANDLAR OM

Böcker