Från noll till hundra – nu

Belinda Olsson.
BOKRECENSIONER

■ ■Böckers säljbarhet i dag kan beräknas utifrån deras accelerationsprestanda. Belinda Olssons nya går från noll till hundra på noll sekunder och bör därmed kunna bli en kioskvältare. Och varför inte?

Visst, det är viktigt i dag att skilja på litteratur och bokprodukter. Troligen är Otrogen på öppen gata det senare, men i så fall en bokprodukt jag kan köpa, även om det litterära näringsvärdet ligger i nivå med en påse chips.

Säger förresten vem? Det är inget fel på Belinda Olssons slapstickprosa. Den är rak, oklanderlig och roligare än Pang i bygget. Och tematiskt passar hon på att välta ett och annat som kanske behöver vältas, exempelvis vissa idéer om vad en ”riktig kvinna” är.

■ ■Det finns missuppfattningar som går ut på att en riktig kvinna absolut inte säger ”fitta”, att en ”riktig kvinna” älskar att föda barn utan bedövning, att en ”riktig kvinna” aldrig skulle drömma om att vänstra med snyggaste killvikarien på jobbet, och detta – bäva, moralkex av båda könen – innan bebisen ännu har vuxit ur selen. Frustrationsprassel är väl bara för nyblivna pappor? En riktig kvinna är mer madonna än så, eller?

Belindas romanhjältinna Agata Hansson tvingar oss att tugga några gånger på dessa förförståelser och sen kanske ta och spotta ut.

■ ■Och ok, en ”riktig kvinna” i dag älskar sitt jobb, men kanske inte fullt så mycket som nyhetschefen Agata älskar sitt. Den tjejen är … inkorrekt. På riktigt.

■ ■Läsaren behöver inte gilla henne. Jag gör det bara ibland. Men det går alltså att gilla boken om henne. Mer mediokra chicklitförfattare som Emma Hamberg och Denise Rudberg hamnar totalt på efterkälken när Belinda Olsson axar, medan drottningen i startfältet – Martina Haag – vid det här laget bör känna flås i nacken.

Maria Küchen