Vardagen är toppen

BOKRECENSIONER

Därför regerar deckarkvinnorna

Sveriges största författare heter Kajsa, Liza och Camilla.

De nya bästsäljarbrudarna tar långsamt död på kriminalkommissarien.

Foto: brudarna tar över Liza Marklund, Camilla Läckberg och Kajsa Ingemarsson är den kvinnliga thrillertrojkan som intagit pockettronen. Deras hjältinnor är smartare, vassare och verkligare än den trötte kriminalkommissarien.

Kajsa Ingemarsson, Liza Marklund och Camilla Läckberg har en rasande hög försäljningstakt just nu - de säljer varsin bok i minuten.

Trion toppar pocketlistan i september, där elva av de femton främsta är kvinnor.

Åke Edwardsson och Stieg Larsson kan inte konkurrera, Guillou, Mankell och Nesser är inte ens med i matchen.

- Kvinnodominansen har aldrig varit så tydlig som nu. Kvinnorna är här för att stanna om de håller kvaliteten, säger Lasse Winkler, chefredaktör för Svensk Bokhandel.

Vardag viktigt

Bland montrarna på bokmässan märks kvinnoövertaget. Förklaringarna är många, men bästsäljarbrudarna enas kring nyckelordet vardag.

- Folk är närmast besatta av verkligheten. Precis som i dokusåpan vill vi veta allt om människor vi kan känna igen oss i, säger Camilla Läckberg.

-Män skriver om mannen de skulle vilja vara, medan kvinnor skriver om den de är, säger Läckberg.

Den gamla krimkommissarien är snart utdöd i deckarna. Den nya huvudpersonen är kvinna, trettio, med små barn, och hon kan både vara trevlig och lida av förlossningsdepression.

- Man läser aldrig om hjältar med prostatabesvär. Män skulle tjäna på att beskriva impotens och tillkortakommanden, säger Kajsa Ingemarsson.

Mejl stöttar

Kanske borde de manliga författarna organisera sig - som kvinnorna gjort. Ingemarsson är med i en mejlgrupp

där kända kvinnliga

författarna stöttar varandra. Marklund tillhör "Blodgruppen" ett nätverk av kriminalförfattare, bland andra Inger Frimansson och Karin Alvtegen. De träffas regelbundet, äter middagar och hjälper varandra med allt från titelförslag till faktainsamling.

-Vi läser alltid varandra och blir unisont förbannade över dåliga recensioner, säger Liza Marklund.

Så säljer ni böcker, gubbar!

Jessica Ritzén

ARTIKELN HANDLAR OM

Böcker