Ung & kåt – och bög

BOKRECENSIONER

Johannes Sandreyos debutbok, den nysläppta ungdomsromanen Ung, bög och jävligt kär (Vombat förlag), är som en krigsförklaring mot alla fördomar om hur homosexuella brukar vara. Handlingen är en ganska enkelspårig kärlekshistoria mellan två tuffa förortskillar, varav den ena dessutom är värsting, fotbollsstjärna och kan få vilka tjejer han vill.

På sitt eget sätt är det kanske stereotypt det med. Men Sandreyos grabbiga romanfigurer är förstås mycket mer representativa för verklighetens unga homosexuella män än vad den sedvanliga nidbilden som massproduceras i medierna är.

På det sättet påminner boken om Hans Olssons klassiska komma ut-roman Spelar roll från 1993. Men till skillnad från den, eller för den delen nästan alla ungdomsböcker som kommit ut de senaste 20 åren, så finns det även ett klassperspektiv med i Ung, bög och jävligt kär. Bara det att den utspelar sig bland arbetarungdom i Stockholms miljonprogram gör att den känns angelägen, knappast årets bästa bok men en bok som behövs.

Kalle Holmqvist