Böcker

- 'Grabben' gav mig ett nytt liv

BOKRECENSIONER

Katarina Mazetti om livet som bondfru och om att stå utanför litteraturens finrum

-Om jag visste hur jag gjorde skulle jag omedelbart göra om det, sa Katarina Mazetti efter megasuccén med "Grabben i graven bredvid."

Nu har hon gjort det.

skygg succéförfattare Katarina Mazetti har tackat ja till att medverka i SVT:s "På spåret". Förlaget har förklarat mig att jag inte kan hålla på att spela Garbo längre", säger hon. Hunden Morran får dock stanna hemma.
skygg succéförfattare Katarina Mazetti har tackat ja till att medverka i SVT:s "På spåret". Förlaget har förklarat mig att jag inte kan hålla på att spela Garbo längre", säger hon. Hunden Morran får dock stanna hemma.

Visserligen tog det sju år men

i veckan kom fortsättningen :"Familjegraven".

Den sanslöst roliga passionshistorien mellan bibliotekarien Desirée och småbonden Benny såldes i över 450000 exemplar och filmen sågs av drygt en miljon biobesökare.

-När boken kom ut fick den nästan inga recensioner. Det är inte tillåtet med för mycket humor i det litterära finrummet. Det verkar suspekt, åtminstone om man ska tro kritikerna. Är inte det här lite väl roligt, som en av dem skrev.

I stället såldes den via mun-mot-mun-metoden.

-När folk frågade efter något roligt på biblioteket satte bibliotekarierna den i händerna på dem. Jag har fått brev från en ung svensk kvinna i New York som bodde i ett konstnärskollektiv där boken gick runt. En dyslektiker skrev att det var den första bok hon läst. Och alla bönder jag känner gav den vidare.

Sa upp sig från radion

Framgången med "Grabben i graven bredvid" ändrade Katarina Mazettis liv. Hon sa upp sig från Sveriges Radio och kan numera försörja sig som författare . Och hon har flyttat från Umeå till Lund, där hon köpt ett 1800-talshus i de idylliska kvarteren i närheten av domkyrkan.

- Jag kommer från Blekinge och bodde i tio år i Lund så flera av mina ungdomsvänner finns kvar här. Dessutom har några av mina barn flyttat till Malmö. Jag trivs utmärkt men saknar kollegorna från radion. På slutet arbetade jag bara 25 procent. Det var mest för sällskaps skull, jag ville så gärna ha någon att äta lunch med.

Katarina Mazetti har skrivit en rad andra böcker efter "Grabben", som hon kallar den.

-Jag vill inte mystifiera skrivandet. Men det var som om Desirée och Benny trängde sig på. Jag hade gått och funderat länge på de bägge figurerna när min förläggare sa: Är det inte dags att du skriver en fortsättning innan folk glömmer bort dem?

Det var i januari. Tre månader senare var boken klar.

-Jag skrev dygnet runt. Mitt undermedvetna hade redan gjort massor av jobb, därför gick det så fort.

"Grabben i graven bredvid " slutade med att Desirée och Benny skulle försöka få barn. I "Familjegraven" får vi veta hur det gick. Och ja, det blev barn. Ut åkte kusinen som Benny haft ihop det med under tiden. In flyttar Desirée, beredd att göra ett nytt försök på gården.

Vi får följa deras försök att leva familjeliv, vilket inte är helt utan komplikationer - för att uttrycka det milt.

Gården blev golfbana

Katarina Mazetti har själv varit gift med en småbonde i Norrland, arbetat heltid, skött hem och fyra barn och mjölkat under helgerna.

-Men gården jag bodde på finns inte längre. Den har förvandlats till golfbana. Det är vad som händer med de flesta bondgårdar i Norrland.

I tre år har redaktionen för tv-programmet "På spåret" försökt få med Katarina Mazetti men hon har hittills tackat nej.

-Jag ville inte bli igenkänd på gatorna.

I år lockade redaktionen med att hon skulle få en väldigt trevlig och duktig medtävlare - Stefan Holm!

- Och så visste jag inte vem han var. Jag har valt bort sport ur mitt liv.

Nu tackade hon ja i alla fall.

- Uppmärksamheten kring den här boken har gjort att förlaget förklarat för mig att jag inte kan hålla på att spela Garbro längre.

Fakta: Katarina Mazetti

3 svar från Katarina Mazetti

Katarina Mazettis boktips till...

Ingalill Mosander

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

/

Bokrecensioner

/

Böcker

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Böcker