Smycken, strumpor & sexleksaker...

Av: Terri Herrera Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu tillverkar vi allt själva! Att pyssla är hetast i höst

Det började med ett pärlinköp till döttrarna för snart två år sen. Nu säljer Sarah Flood egendesignade smycken och håller i kurser via sitt företag Zann.se. ”Det är så avkopplande att tillverka smycken”, säger Sarah. ”Jag har nästan helt slutat att titta på tv på kvällarna.”
Foto: Foto: MAGNUS SANDBERG
Det började med ett pärlinköp till döttrarna för snart två år sen. Nu säljer Sarah Flood egendesignade smycken och håller i kurser via sitt företag Zann.se. ”Det är så avkopplande att tillverka smycken”, säger Sarah. ”Jag har nästan helt slutat att titta på tv på kvällarna.”

Massproducerat är ute. Nya trenden heter MYO – make your own.

Nu kommer de moderna pysselböckerna där du kan göra allt från att snickra din egen dildo till att designa coola snöglober.

Pyssel och handarbete är inte längre förbehållet förskolebarn och 80-åriga tanter. Nu är det helt rätt att pärla drinkunderlägg, sticka snygga handledsvärmare och vika presentboxar.

– Om man för fem år sedan ens pustade på krogen att man gillade att pyssla blev man stämplad som nörd. I dag är det trendigt, på gränsen till glamouröst, säger Josefin Ekman, som just har gett ut boken ”Pyssel de luxe”.

Inne ta till vara på det man har

Hon tror att attitydförändringen främst beror på ett annat samhällsklimat. Nu talas det mer om en hållbar utveckling och om att man ska ta tillvara på det man har.

– Att pyssla är dessutom meditativt, det är ett bra sätt att koppla bort all stress. Stickar du på en tröja måste du koncentrera dig på att följa mönstret, det finns inte så mycket utrymme för grubbel.

I förordet till sin bok beskriver hon pyssel som ”meditation för högpresterande”.

– På något sätt är det lättare för många högpresterande att koppla av genom att tillverka något än att bara lägga sig på soffan och vila.

Idén till boken kom när hon själv letade efter en pysselbok med modern touch som inte vände sig till småbarnsfamiljer.

– Det finns nästan inga bra pysselböcker för vuxna. Antingen blir det barninriktat eller så handlar det om att virka dukar. Jag ville göra en modern bok där man exempelvis kan pimpa sina egna prylar på ett kul sätt.

Sy din egen leopardplånbok

I Josefins bok lär du dig därför att sy en leopardplånbok, tillverka snygga shoppingblock och göra de kitschigaste julgranskulorna.

– Vår generation är individualister och vill ha unika prylar. Att fixa till dem själva är en smidig lösning.

Uppenbarligen är vi redo att gå långt när det gäller individualism: Höstens mest omtalade pysselbok ser ut att bli den brittiska konstnären Matt Pagetts bok ”Tillverka dina egna sexleksaker”, där man kan snickra sin egen dildo, fläta ett läderkoppel och sy personliga bondageremmar.

Är du så pysselfrälst att du är öppen för handarbetet ända in i sovrummet?

– Nej, där går min personliga gräns, i det fallet är nog konsumtion bättre en egen tillverkning. Men det är en kul bok, säger Josefin Ekman.

Coolaste gör-det-själv-sajterna

Baka fantasifullt

Inspirerande mat- och bakblogg i gränslandet mellan passion och galenskap.

Adress: madbaker.net

Sy din egen piraya

Charmig svensk sajt med udda mönster. Alla vill väl sy en piraya i filt...?

Adress: madebyyou.se

1960-talsmönster.

Snygga retromönster

Webshop som säljer snygga sy-, stick- och virkmönster från främst 1960-och 1970-talen. De har även försäljning av egentillverkade smycken och accessoarer.

Adress: lilyofthevalley.se

Brodera favoritfotot

Mejla ditt favoritfoto och få den som korsstygnsmönster. Hur kul som helst!

Adress: dittmonster.se

Originella träskor.

Köp andras design

Genväg för dig som gillar hemmagjorda saker men inte hinner fixa själv. Här kan du köpa andras designade prylar – från klänningar till hundhalsband.

Adress: signerat.se

Brodera en hondjävul.

Udda brodyrmönster

Här finns inspirationen när du tröttnat på mormors gamla brodyrmönster och snarare letar efter något med dödskallar och inälvor.

Adress: sublimestiching.com

Häftiga stickmönster

Hur många coola stickmönster som helst, helt gratis! Raffset, vinfodral eller raggsockor – här finns det mesta för den sticksugne.

Adress: knitty.com

Sexpyssel – för den vågade

Annorlunda knåp.

Nu kan du svarva din egen dildo, och mycket mer. Hur man gör? Läs och lär av boken ”Tillverka dina egna sexlek-saker”. Men glöm inte att sandpappra dildon ordentligt...!

Publicerad:

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN