Modern teknik möter gammaldags utsugning

”Jobba hårt. Ha kul. Skapa historia” – Amazon granskas i ny reportagebok

Arbetaren-journalisten Julia Lindblom har skrivit ett stramt hållet reportage om e-handelsföretaget Amazon.
Arbetaren-journalisten Julia Lindblom har skrivit ett stramt hållet reportage om e-handelsföretaget Amazon.

E-handelsföretaget Amazon – är det inte trots allt en välsignelse?

Jovars. I alla fall om du sitter mol allena i en avfolkad by tolv mil från närmaste Ica med indraget körkort. Då finns det mycket du kan beställa på Amazon. Inte bara böcker, utan även märkeskläder, datorer och kattmat. Gratis leverans om du handlar för mer än 229 kronor. Och passar inte galoscherna så kostar det inte ett öre att skicka tillbaks dem.

Amazon – bakom framgången heter en ny bok i vilken Julia Lindblom, journalist på Arbetaren, synar koncernen i sömmarna. Hon har intervjuat chefer, stressade arbetare och idoga fackföreningsorganisatörer på lagerlokalerna i Tyskland, Italien, Polen och USA.

Fast på Amazonspråk heter det inte ”lagerlokal” utan ”fulfillment center” vilket betyder ungefär ”uppfyllelsecentrum” eller ”tillfredsställelsecentral” Det låter närmast som en statlig bordell.


På väggarna i packhallarna lyser Amazons slogan: ”Jobba hårt. Ha kul. Skapa historia.” Personalen får slita för att hålla robotarnas tempo, men ledningen ser till att det finns plats för skoj och skämt. Stationerna är döpta efter rockstjärnor och partydrinkar och arbetarna uppmanas att komma till skiftet i pyjamas för att uppmärksamma barncancerdagen.

Amazon – bakom framgången handlar om ultramodern datateknik kombinerad med stenhård gammaldags kapitalistisk utsugning. Men också om all den fantasi och kreativitet som briljanta hjärnor lagt ner på att förvandla grundaren Jeff Bezos till en av världens rikaste män.

Värkande ryggar, sömnproblem, sönderstressade budchaufförer till trots – fattiga kommuner i hela världen slåss om att få ett fulfillment center till orten.


Samtidigt retar sig nationalstaterna på Amazons skatteplanering och övervakning av kunder och anställda. Amazon förlade sitt europeiska huvudkontor till Luxemburg för att slippa skatta i Tyskland och Frankrike. Men för bara några veckor sedan dömdes företaget i en luxemburgsk domstol till rekordhöga böter – 746 miljoner euro – för brott mot EU:s dataskyddsförordning.

I USA har Amazon satt stopp för facklig organisering. I Europa gör lagstiftningen detta knepigare. Men i Amazons värld hör kollektivavtal det förflutna till. Ledningen tycker att det är modernare att ta itu med sina anställda en och en.

”Det blir kanske en prövning för fackföreningsrörelsen”, säger det socialdemokratiska kommunalrådet i Eskilstuna filosofiskt, ”men den kan också vinna på att visa att den behövs”.


Upp till bevis alltså. Företaget har emellertid starka kort på hand. Flertalet Amazonarbetare är oorganiserade. När ett fulfillment center i Tyskland drabbas av strejk kan ledningen flytta distributionen till en tillfredsställelsecentral i Polen. Samtidigt gör den minutiösa planeringen att företaget blir sårbart för till exempel maskningsaktioner.

Julia Lindbloms bok är ingen pamflett utan ett stramt hållet reportage där båda sidor får komma till tals. Men ämnet är gigantiskt och svåröverskådligt. Hur går det med organiseringen av Amazonarbetarna? Har strejkerna varit framgångsrika? Det blir många små nedslag i Amazons värld men i den här boken saknar jag – för en gångs skull – ett tydligt påstående, en sammanfattande analys.

Publisert:

LÄS VIDARE

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN