Jag vill skildra våld verkligt

Deckarförfattaren Val McDermid vill ge en klarare bild av brottet

Tänk om det ligger en seriemördare under sängen.

Val McDermids böcker kan få även den mest kaxige att skrämma upp sig.

- Våld ska inte skildras glamoröst, säger hon.

aktuella med "Den svenska sångboken".

ARBETE, TIMING OCH TALANG - Jag har lyckats tack vare kombinationen av hårt arbete, talang och att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt, säger den skotska deckarförfattaren Val McDermid om sin framgång. Hon har gjort stor succé och vunnit flera priser.
ARBETE, TIMING OCH TALANG - Jag har lyckats tack vare kombinationen av hårt arbete, talang och att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt, säger den skotska deckarförfattaren Val McDermid om sin framgång. Hon har gjort stor succé och vunnit flera priser.

Val McDermids kriminalromaner har gjort stor succé och hon har fått flera priser. Nu är hon i Sverige för att prata om sin senaste, "Den sista frestelsen". Den innehåller både en kärlekshistoria, en nerdykning i maffiavärlden och en rad rituella mord. Som vanligt i Val McDermids böcker är kvinnorna starka och klyftiga.

- Det är sådana jag ser omkring mig. Skotska kvinnor är av tradition starka och jobbar fenomenalt hårt.

En sådan verkar Val själv vara. Bakom den gladlynta, blonda ytan myllrar det av idéer, arbetslust och jävlaranamma.

- Jag har fått höra att det inte skulle gå att försörja sig på att skriva böcker. Men jag gillar utmaningar. Om någon säger att det är något jag inte klarar gör jag det direkt. Jag är envis av naturen och har aldrig gillat auktoriteter eller att ta order. En del har jag nog av min pappa, engagerad vänsterpolitiker, och efter farfar som var fackföreningskämpe.

Inte heller i privatlivet böjer sig Val McDermid för konventionerna. 45 år gammal adopterade den lesbiska skotskan en liten pojke ihop med sin käresta. Nu har de separerat, men sonen Cameron turas om att bo hos båda.

- Fördelen med att få barn när man är äldre är att man är mer avslappnad. Nackdelen är att man har mindre energi.

Hur har du förändrats av att få barn?

- Jag är mycket mer medveten om min egen dödlighet - jag har plötsligt så mycket mer att förlora. Och så kräver barn ett mer strukturerat liv.

Val McDermid beskriver sig som en mamma som håller på vardagliga regler - som sov- och mattider - men som också är lekfull.

- Jag gillar att göra kul saker med Cameron. Läsa, leka roliga lekar, gå på barnteater. Men jag tror att barn behöver tydliga gränser för att känna sig trygga. Ingen mat - inget godis!

- När jag reser saknar jag honom mycket, men jag ringer honom nästan varje dag. Och han vet att jag alltid kommer tillbaka.

Trots spänningen i sina romaner försäkrar Val att hon lever ett högst "vanligt, tråkigt" liv. Hon skriver disciplinerat på dagtid när Cameron är på dagis. På kvällarna gör hon vardagliga saker som att titta på tv, läsa eller kanske träffa vänner och gå på bio.

Men hela tiden får hon nya idéer till böcker. Det kan vara en tidningsnotis, en anekdot eller vad någon berättar på puben som fastnar.

Intrigen till "Den sista frestelsen" kom hon på under en båttur på Rhen.

- Jag började fundera över vilka hemliga liv som utspelas på båtarna. Andra kanske skulle tänka att det var en skön dag på floden, men jag börjar fantisera om seriemördare, ha ha.

Jag slutade att läsa succén "Sjöjungfrun sjöng sin sång" för att den var så läskig. Varför har du med så mycket skrämmande detaljer?

- Jag blir irriterad när våld skildras på ett lättsamt, nästan pornografiskt, sätt. Att skildra det så verkligt som möjligt fyller en funktion. Man får en klarare bild både av brottslingen och av hur den mördades anhöriga drabbas.

Trots att Val McDermid lever gott på sitt författarskap kan hon inte tänka sig att sluta jobba.

- Det är en trevlig idé, men skrivandet handlar inte om pengar. En kreativ människa har egentligen inget val - man måste fortsätta skapa.

3 svar från Val McDermid

Fakta: Val McDermid

Val McDermids boktips till...

Cecilia Gustavsson

Publisert:

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN