Bokrecensioner

Han är för bra på pojkar

Av: 

Pelle Andersson

BOKRECENSIONER

PELLE ANDERSSON tycker att Nick Hornby borde släppa taget om grabbarna

Nick Hornby.
Nick Hornby.

Nick Hornby är bra på pojkar. I hans böcker kan de vara fullvuxna, barn eller tonåringar – pojkar är de lik förbannat. Det är inget nedvärderande i det. En pojke skiter inte i allt, är inte barnslig eller naiv. Nej. En pojke är någon som hela tiden hoppas att livet ska vara något mer.

På så sätt är Sam i Hornbys nya roman Slam den ultimata pojken.

Sam är skejtare. Hans idol är den största av alla skejtare – Tony Hawk. Sams husbibel är: Hawk – Occupation: Skateboarder och han brukar ofta småprata med sin Tony Hawk-affisch. Samtalen gör livet bättre, enklare och klarare. Tyvärr har Hawk svårt att svara när livet blir tuffare än en krasch med brädan i någon närbelägen ramp. ”Livet” innebär att sextonårige grabben Sam och hans flickvän Alicia blir tillsammans, får barn, flyttar ihop hos hennes föräldrar och gör slut. Samtidigt hittar Sams mamma en ny man, blir gravid och får barn. Sam hinner dessutom fly till Hastings och göra en resa in i framtiden. På knappt trehundra sidor.


Stundtals är det en njutning att följa Sam. Han snackar fram boken på en skön, lite halvslängig prosa (i god översättning av Marianne Mattsson). Sam tänker på sin bräda, sina kompisar, sin morsa och flickvän med intelligens, djup och ett slags cool, distanserad värme: ”Om regelbundet sex betydde att jag måste lyssna till Alicias snorkiga farsa och sluta skejta och aldrig träffa polare, då visste jag inte om jag var så intresserad.”

Men det blir ändå för mycket skejtjargong, upprepningar, roliga stickspår och drastiska vändningar. Det smyger sig på en saknad, som mot romanens slut utvecklar sig till en tomhet. Den här romanen behöver någon som inte snackar ”fakie flips” och ”heelflips”. Jag saknar Sams mamma och Alicia – arbetarklassmamman och medelklasstjejen. De borde ha fått tala själva, inte silats genom Sams skejtarhjärna.

Hornby borde släppt taget om sin grabb (och därmed sitt tvång att stryka alla medhårs!) men han vågar inte.

Han är för bra på pojkar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!