Hilary Mantel

Äckligt på pricken

Av: 

Barbro Westling

BOKRECENSIONER

Barbro Westing om Hilary Mantels känsla för obehag

Hilary Mantel (född 1952), författaren av megasuccén ”Wolf hall” imponerar som novellist.
Hilary Mantel (född 1952), författaren av megasuccén ”Wolf hall” imponerar som novellist.

Alla som älskade sommarens historiska tv-serie Wolf hall har nu chans att i mindre format stifta bekantskap med författaren bakom verket. All anledning att ta den chansen säger jag. Hilary Mantels berättelser är inte bara märgfulla. Inte ett ord står att finna på sidorna som känns fel, inte heller hos översättaren Marianne Mattsson.

Mantel lyckas med konststycket att skapa en stark ny vardagskänsla och på samma gång mana fram den som något extraordinärt. Man bedrövas, förgråas och sunkas ofta ned i de slitna förortsmiljöerna och känner sig samtidigt upplyft av att grovheten här samsas med iakttagelser av mycket skörare slag.

Flertalet av de elva berättelserna har publicerats tidigare. Titelnovellen ”Mordet på Margaret Thatcher: 6 augusti 1983” väckte en hel del rabalder då samlingen kom ut förra året i England. Den handlar om en IRA-man som förbereder ett dödande skott mot premiärministern med benäget bistånd av den äldre kvinna i vars lägenhet han brutit sig in.

Frånsett det ohyfsade i Mantels tilltag hör den historien inte till de märkvärdigaste i samlingen. Absolut bäst är inledande ”Ursäkta att jag stör”. En pakistansk affärsman har gått vilse och vill bara komma in och låna telefonen. Huvudpersonen släpper in honom. Det blir början till äktenskapliga inviter som, när de tillbakavisas, övergår i oförskämdheter, likgiltighet och hot.

Handlingen utspelar sig i Saudiarabien på 80-talet och suveränt fåordigt, och inte utan besk humor, speglas här ett totalt kvinnoföraktande samhälle.

Mantel har en särskild känsla för obehagliga dofter, smaker och utseenden. De preciseras sinnligt på pricken och det är ofta kletigt och smutsigt bland lyten och utdunstningar. En dräpande bild av hur en författarkväll kan försiggå på den så kallade landsbygden är särskilt ingående i sina petimeternoteringar och ändå är det något annat som berör.

Rolig, kritisk och särskilt variationsrik, Mantel är helt enkelt en fantastiskt läsvärd berättare.

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Publisert:

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hilary Mantel

Wolf hall

Bokrecensioner