”Proust kan vara bra att ha i bokhyllan”

BOKRECENSIONER

Aftonbladets Pelle Andersson chattade med läsarna

Foto: Pelle Andersson.

Pelle Andersson säger: Hej! Nu är jag på plats, skicka era frågor. /Pelle Andersson

Lisa säger: Hej! Jag älskar Kerstin Ekmans vargskinnet-triologi och ska köpa den till min mamma. Men finns det något annat på rean till mig, i ungefär samma stil?

Pelle Andersson säger: Ja, det finns väl ingen författare som är en kopia av någon annan, men kolla efter Sara Lidman. Vill du ha klassiker kan du alltid läsa Selma Lagerlöfs böcker som finns i nytryck på rean, samt varför inte testa ALexandra Coelho Ahndolrils bok om Tyco Brahe, Stjärneborg.

Anna säger: Vilka barnböcker skulle du rekommendera i reafloden? Har en sjuåring och en fyraåring som är boktokiga bägge två.

Pelle Andersson säger: Barbro Lindgren är ett säkert kort och finns i nytryck. Helme Heines bok Vänner är jätte fin. Skulle också hålla koll på svenska författare: Anna Bengtsson, Stalfelt, A-C Tidholm som alltid är bra. Mina egna barn som är i samma ålder gillar Tony Ross böcker och de vet jag finns på rean. Jockum Nordström. Ja - det finns mycket som är bra. Men dessa kan jag garantera.

oskar säger: Varenda recensent hyllar Simon Sebag Montefiores Stalin. Är den verkligen så bra?

Pelle Andersson säger: Jag har läst den och tycker den på vissa sätt är riktigt rolig, men den ska nog läsas som en väl underbyggd roman och kanske inte som belagda fakta. Montefioris Stalinhat är stort, tror jag, och därför tar han många tillfällen i akt att beskriva hans lukt och liknande, saker som Sebag bör har svårt att belägga. Men om man läser den med kritiskt sinne är den faktiskt riktigt rolig. Jag kan faktiskt, tillsammans med Anne Applebaums bok Gulag, rekommendera köp. Ett litet sovjetkritiskt-kit att ha i hyllan.

Isa säger: Vilken bok tror du kommer att sälja bäst under rean?

Pelle Andersson säger: Förmodligen någon kokbok eller annan faktabok. Det finns mycket bra på rean som jag hoppas säljer bra - som Willy Kyrklunds samlade prosa, Joyce Carol Oates Blonde, Kjell Johanssons Sjön utan namn eller Gellert Tamas Lasermannen eller varför inte nobelpristagarna Coetzee och Jelinek som finns ute med flera titlar. Själv har jag redan Proust På spaning... och borde läsa hela någon gång, men den kan vara bra att ha i bokhyllan.

Moses säger: Vad skulle du vilja se på rean - någon bok/genre som du saknar?

Pelle Andersson säger: Det är generellt sett alldeles för lite poesi på rean, men det beror säkert på att de från början trycks i för små upplagor. Annars tror jag alla genrer är representerade - ett generellt tips till er som ska ut på rean är att hitta boklådor där de säljer annat än det som står i de stora katalogerna, de som säljer ut det som de inte fått sålt de senaste åren. Här i Stockholm har vi Bokskotten, som ibland har haft mycket av de senaste årens nya unga författare, sådant är kul.

strindberg säger: Finns det något av Strindberg på den här rean?

Pelle Andersson säger: Jag tror inte jag sett någon Strindberg, men jag har inte sett varenda liten specialbokhandels egna kataloger eller deras utbud.

Moderator säger: Nu tar vi sista frågan:

Lisen säger: Jag gillar biografier - några särskilda du rekommenderar i år?

Pelle Andersson säger: Gitta Serenys biografi över Albert Speer är bland det bästa som finns, men också Joyce Carol Oates roman Blonde som handlar om Marilyn Monroe. Sigrid Kahles självbiografi är också suverän och en av mina kollegor bad mig rekommendera Klas Gustafsons Beppe-biografi som finns med på årets rea. Lycka till!

Moderator säger: Tack alla som har chattat - och tack Pelle Andersson!

ARTIKELN HANDLAR OM

Böcker