På tusen platser samtidigt

Foto: Johannes Heldéns ”Bug Bomb” – action som något sublimt.
BOKRECENSIONER

■ ■Sciencefictionlitteraturen fokuserar inte lika mycket på actionscener och coola explosioner som filmerna i samma genre gör. Hur mindblowing är det egentligen att läsa specialeffekter? I Johannes Heldéns texter funkar det – med vrålande bas och blixtrande hyperhastigheter kastas man ur verkligheten. Sinnet uppförstoras likt bomber. Det är action som något sublimt: ”mängder av kulhål leder in i en annan verklighet”.

Nya Bug Bomb är en diktsamling full av extrema tillstånd, knipor, förhör, jakter, dödsbekännelser. Uppbyggd som en krypterad nödsignal hackar och bleknar den framför våra ögon, bokstavligt talat. Att texten liksom pulserar illustreras i typografin.

Under hela överföringen råder ett undantagstillstånd, kod röd. En paniksituation där ingen har koll på vad som händer. Allt vi trodde vi visste blir lögn, därför buggar också polygrafutskriften i bokens prolog ur: ”FÖRSTÅR DU HUR SYSTEMET FUNGERAR / DÖDADE DU HONOM”. Syntax error.

■ ■Johannes Heldén har sedan debuten Burner från 2003 nu släppt fyra böcker, plus onlineverket Primärdirektivet. Han bygger stadigt ett eget universum, där graffiti är languagepoesi, där urban exploration leder till underjordiska system och arkiv, där dikterna är lösenord till hemliga världar. Alla böcker verkar bygga på det osynliga, på konflikten mellan arkivet som lagrar all information, och de fragmentariska böckerna, som buffats, sanerats likt graffiti.

Bug Bomb spanar i detta osynliga som en detektiv, som Deckard i Blade Runner, spanar längs ett pärlband av ledtrådar: Pelecanos – The Wire – avlyssningen – miljonprogrammen – mordtuschet – replikanterna – empatitestet – liv som försöker vara liv.

Men det mest givande är inte att styra upp en sammanhållen deckare i huvudet. Det primära är inte vad chiffret betyder, utan att vara inuti strömmen: ”det är först när du tillåter överflödet som det verkligen händer något och när du tillåter / dig få in i det förbjudna det tråkiga det till synes / ointressanta och allt brukade vara en sjö / när en skyldig bekänner / för varje försvunnen en värld”.

Bug Bomb är en singularitet, att läsa är att lyda under kvantfysikens lagar, befinna sig på tusen platser samtidigt. Dit vill jag hela tiden.

Viktor Johansson