Böcker

Kändisarnas bästa reatips

BOKRECENSIONER

– och vad tycker DU att man ska spana efter i reahögarna?

Michael Nyqvist, Carolina Klüft, Simon & Thomas, Tina Thörner och Paolo Roberto delar med sig av sina bästa tips inför bokrean.

Michael Nyqvist, Carolina Klüft, Simon & Thomas, Tina Thörner och Paolo Roberto delar med sig av sina bästa tips inför bokrean.

Foto: M Sandberg, S Jerrevång, B Thuressson, P Björn, M Solebris

I natt drar den årliga bokrean igång.

Här delar några kända svenskar med sig av sina bästa tips ur de ymniga katalogerna.

Vilket är ditt bästa tips? Dela med dig i kommentarsfältet nedan!

Michael Nyqvist, skådespelare.

Maja Lundgren: Myggor och Tigrar

Den här boken har jag inte hunnit läsa men jag har följt allt rabalder i pressen om boken. Jag blev nyfiken på en naken beskrivning av sig själv och av andra som inte hade bett om det. En bok om Camorran i Neapel.

Peter Kilgård: Kicki och Lasse

Jag älskar Peter Kilgårds text som alltid har en sådan närvaro så att man lever sig in i berättelsen som om det var något ur ens eget liv. En av mina favorit författare.

Niklas Eriksson: Mord i Stockholm

Bara titeln gör att man måste bläddra igenom boken. Det är en faktabok om det där som bara inte får hända om hur farligt det kunde vara att leva i Stockholm på medeltiden. Man blir lite snuskigt nyfiken och det är spännande.

Sture Linnér: Ingen människa är en ö

En av våra klokaste och mest spännande människor. Han har träffat viktiga personer från Churchill till Dag Hammarsköld. Allt är elegant och ödmjukt berättat och samtidigt så vist.

Carolina Klüft, friidrottsstjärna

Stieg Larsson: Luftslottet som sprängdes

Har man läst de två första böckerna i serien är den här sista delen fantastisk. För mig blev böckerna bättre och bättre och den sista är den bästa. Otroligt spännande och boken innehåller fantastiska personporträtt. Jag kunde inte lägga den ifrån mig.

Khaled Hosseini: Tusen strålande solar

Det här är en otroligt gripande berättelse om kvinnors fruktansvärda öden i dagens verklighet. Jag blev helt tagen av boken och det gick inte att hålla tårarna borta. Boken handlar framförallt om kärlek och vänskap som är en nödvändighet för att överleva.

Majgull Axelsson: Rosario is dead

Den här boken läste jag på svenska för några år sedan. Det är en väldigt tung bok som var tuff att. Jag har aldrig gråtit så mycket av att läsa en bok, men det är ändå ett måste att läsa den här boken. Boken visar en verklighet som vi tyvärr allt för många gånger blundar inför och det är helt oacceptabelt.

Simon & Thomas, inredare och programledare

EM Forster: Ett rum med utsikt

Det här är en strålande och humoristisk bok som ger insyn i en svunnen era i England och som markerar vikten av gott uppförande. Boken är vackert skriven och ger en intressant inblick i medelklassen och deras sätt att utesluta ”de andra klasserna”. Det är en studie i spänningen mellan kärlek och ansvar samtidigt som det är en underhållande och ironisk betraktelse över sociala hinder. En underbar bok som är fylld med värme från karaktärerna och sommaren i Florens och England.

Magdalena Ribbing: Nya Stora Etikettboken

En kokbok i konsten att umgås, man behöver inte läsa hela boken på en gång, men den är ett absolut måste i bokhyllan. Perfekt både för den vane minglaren och för den som har sin första inflyttningsfest.

Khaled Hosseini: Flyga drake

En bok om ett Afghanistan före kriget och hur landet föll in i galenskap och förstörelse på grund av Talibanerna. Det är en ledsam och rörande berättelse om svek som på ett passionerat och varmt sätt visar på kraften av förlåtelse. Flera månader efter att ha läst boken har man svårt att glömma den dystra verkligheten i Hosseinis moderna Afghanistan. Samtidigt blir man väldigt rörd av författarens sätt att beskriva vänskapens läkande krafter.

Tina Thörner, rallystjärna

Tina Thörner och Lasse Elfgard: Läsrallyboken

Den här boken har jag skrivit tillsammans med Lasse Elfgard. Det är en läsebok för barn mellan 8 och 12 år. Barnen lär sig att läsa samtidigt som boken stärker läsarens personliga utveckling. De olika kapitlen utspelar sig i olika delar av världen i länder där jag själv har tävlat. Boken är interaktiv och vissa delar jobbar man med över internet. Det här är spännande och fartfyllt.

Stieg Larsson: Luftslottet som sprängdes

Jag har lyssnat på alla tre böckerna i serien som ljudbok och de är väldigt kluriga och spännande, jag sträcklyssnade på varje bok. Jag kunde verkligen inte sluta lyssna och ville veta hur det hela skulle sluta. Simply the Best!

Elmi Brinkemo: Dumpad

Att bli dumpad är en känslomässigt omtumlande upplevelse som vi alla helst vill undvika. Jag har inte läst den här boken men kanske kan den hjälpa oss att förstå hur vi fungerar i dessa situationer och hjälpa oss att hantera det bättre i framtiden.

Paolo Roberto, boxare & programledare

Matthew Parker: Slaget vid Monte Cassino

För att inta Rom och besegra tyskarna är de allierade trupperna tvungna att passera det lilla passet under Monte Cassino. Slaget om Monte Cassino utvecklas till ett av de hårdaste och blodigaste under andra världskriget. Parker lyckas fånga den enskilde soldatens tapperhet samtidigt som han ger en helhetsbild av slaget.

Annie Gradén: Stockholmsguide för barnfamiljen

En bra guide när man ska ut och köra barnvagn i Stockholm, för när man har småbarn blir det en hel del promenader. Varför inte ha en plan när man ska ut och gå? Med hjälp av den här boken kan man planera sina utflykter och hitta nya ställen att se och besöka.

Nikko Amandonico och Natalia Borri: La Pizza

Pizzan var en gåva från kärleksgudinnan Venus till napolitanarna. Det här är en vacker berättelse om pizzan, dess historia och det fantastiska folk som uppfann världens populäraste rätt.

Stig Claesson: Sekonderna lämnar ringen

Kommentar överflödig.

Gajus Suetonius Tranquillus: Kejsarbiografier

Suetonius levde mellan år 75 och 140 e.kr och skrev levnadsteckningar över Julius Cesar och tio kejsare framåt. Han är en av de bästa historiska källorna över det första århundradets Rom. Boken är ett måste för den som är intresserad av den romerska antiken.

Allen Rucker och Michele Scicolone: På fest med the Sopranos

Det är klart att man vill gå på fest med Tony Soprano! Jag har redan den första boken som jag köpte mest för att jag är en fan av TV-serien, men det visade sig att det också är en riktigt bra kokbok. Den här ska jag själv köpa!

aftonbladet.se

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

/

Bokrecensioner

/

Böcker

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Böcker