”Jag vill göra slut med Persson”

BOKRECENSIONER

Journalisten Lena Sundström har i sin debutbok granskat socialdemokratin

Hur fick vi statliga kasinon, 700 PPM-fonder att välja mellan och elbolag som hotar att släcka ned hela Stockholm om de stöter på motstånd?

Vad är det egentligen som hänt i Sverige under senare år?

Journalisten Lena Sundström har granskat det politiska spelet bakom kulisserna och resultatet kan nu läsas i boken ”Saker jag inte förstår – och personer jag inte gillar”.

Foto: Lotte Fernvall
FÖRFATTARDEBUTANT Lena Sundström är besviken på socialdemokratin. ”Jag och Göran Persson har en knepig relation. Jag skulle vilja göra slut men när jag ser en bild på Fredrik Reinfeldt får jag lust att ropa: Göran, kom tillbaka! Allt är förlåtet!”

– Tillhör man inte den klick med människor som spräckte mödomshinnan på Bommersvik eller hade sin första fylla på Muf-läger känner man sig lätt lite efter på det politiska området.

Ville skriva politisk bok

Så frågan är – får man skriva en bok om politik om man

inte är politisk expert? Jag vet inte. Men jag bestämde mig för att prova, säger Lena Sundström.

– Jag är en normalbegåvad väljare. Det jag inte förstår, förstår inte majoriteten av den svenska väljarkåren. Och om majoriteten av väljarkåren inte förstår vad det är som händer i det här landet, och folk inte vet vad det är de går och röstar på – egentligen – då har vi ett demokratiskt problem.

Sprit, spel och dobbel

Hennes bok handlar om spänning (den som går i ledningarna), sprit, spel och dobbel. Och vad som hände med elmarknaden, pensionssystemet, alkoholpolitiken och solidariteten. Låter det genomtröskat och tråkigt? Helt fel! ”Saker jag inte förstår – och personer jag inte gillar” är både rasande rolig och häpnadsväckande läsning.

Röstat på (s) i 14 år

I 14 år, med undantag för lite vänsterprassel, har Lena Sundström röstat på socialdemokraterna.

– Att jag inte skrev den här boken för tio år sen beror på min ambivalens inför att göra slut med Göran Persson och socialdemokratin. Hela bokprojektet har fungerat som terapi för att få mig att våga ta steget.

På de socialdemokratiska valplakaten år 2002 stod det: Tillsammans är vi starka. Tillsammans kan vi göra Sverige bättre.

– Problemet är att vi inte gör någonting tillsammans längre.

Någonting har hänt

Socialdemokraterna driver en politik som går ut på att: ”Om DU väljer rätt PPM-fond, kan du tjäna 1 500 mer i månaden än alla andra.” och ”Om DU väljer rätt elbolag kan DU få lägre elräkning än grannen” och ”Om DU löneförhandlar på rätt sätt, kan DU tjäna mer än sjuksköterskan som jobbat trettio år mer än du.” Någonting har hänt. Någonstans på vägen har det skett ett systemskifte som vi aldrig röstade fram och som ingen definierat för oss.

Upprörande skandal

En av de mest upprörande skandalerna hon tar upp är försäljningen av Teliaaktien, den som regeringen lanserade och ställde sig bakom. Och som ruinerade många småsparare.

– Det värsta jag vet är när man missbrukar folks förtroende.

Lena Sundström satte sig på näringsdepartementet och läste breven till Björn Rosengren som skrivits

av ledsna medborgare som lyssnat till hans lockrop och satsat hela sitt sparkapital på Telia-aktier.

– Det var berättelser som gick rakt in i hjärtat.

Ett brev var från en 86-årig kvinna.

”Jag skriver med anledning av Telia-aktien som du reklamerade så brett om i både tv, radio och tidningar. Och som lurade hela Sveriges befolkning att köpa och även jag gjorde den dummaste affär i hela mitt liv.

Jag är både ledsen och arg på mig själv men också mycket besviken på Dej som skickade ut sådan reklam./.../

Jag har lägsta pensionen på 4 663 kr och ett litet bostadsbidrag/.../när jag såg din reklam så tänkte jag. Nu gör jag ett klipp och tog en del av mina sparade slantar.../ Och nu min bäste näringsminister undrar jag om Du skulle vilja köpa mina aktier och skicka 17 000 kr till mig. Du har ju lite mer lön än jag så det gör ju inte så mycket om Du förlorar det.”

– Inte undra på att s-väljarna ligger på soffan.

Fakta: Lena Sundström

Foto: Lotte Fernvall
Lena Sundström debuterar med boken ”Saker jag inte förstår – och personer jag inte gillar”.

Ingalill Mosander

ARTIKELN HANDLAR OM

Böcker