Masochism – av kvinnor för kvinnor

BOKRECENSIONER

”För dig blottad” ny trilogi med mammaporr

Den erotiska trilogin Fifty shades of Grey såldes i 70 miljoner exemplar förra året. Att en så taffligt skriven mix av romantik och S/M-sex blev en sån läsarframgång är svårt att fatta. Sado­masochism är ju inte direkt nytt. Att miljardären Grey, som njuter av att piska den skälvande Ana själv är offer för sexuella övergrepp gör det möjligen lite extra pikant.

Nu ger Norstedts ut en snarlik amerikansk romance-trilogi riktad till samma målgrupp. I För dig blottad äger drömprinsen, den dominante och brännhete Gideon Cross, bokstavligen halva Manhattan.

21-åriga Eva faller för Cross, ja ramlar pladask framför fötterna på honom i den guldstrimmade marmor­lobbyn första dan på reklambyråjobbet. Precis som Ana snubblar in på Greys kontor.

Sån här romantisk, dusch­tvålsdoftande feminin och lyxinbäddad erotica känns ändå harmlös, jämfört med porrfilmsbranschens ofräscha evighetstagningar i alla hål. Fantasier skapade av män, för män.

Och romance-författarveteranen Sylvia Day är betydligt proffsigare än E L James. I För dig blottad har inte bara Gideon utan också Eva utsatts för sexuella övergrepp som barn och båda har problem med tillit och svartsjuka. Trots det är alla deras samlag extraordinärt lyckade. Lite masochistiskt laddad sex tycks vara rena hälsokuren för båda våldtäkts­offren.

Fantasier skapade av kvinnor för kvinnor?