”Jag utlovar högsta spänning”

BOKRECENSIONER

Mons Kallentoft introducerar ny deckartrilogi

I dag startar Aftonbladet Plus stora sommarföljetong.

I flera veckor framåt kan du följa Mons Kallentofts nya deckare ”Midvinterblod”.

– Högsta spänning utlovas, säger Mons Kallentoft.

Bli medlem i Plus du också och häng med i boken.

”Midvinterblod” (Natur & Kultur) är en av sommarens mest spännande nya böcker. Det är första delen i en trilogi om kriminalinspektör Malin Fors vid Linköpingspolisen. Det är en suggestiv berättelse om gamla oförätter och otäcka hemligheter.

– Jag ville förnya deckaren som genre. Vilket också läsaren kommer att märka. Deckardrottningen Camilla Läckberg älskar boken och högsta spänning utlovas, säger författaren Mons Kallentoft.

Hur fick du idén och inspirationen till Midvinterblod?

– Jag ville skriva den bästa och mest underhållande deckaren någonsin! Nåja, i varje fall en bok som varje läsare, främst kvinnliga, kan känna igen sig i och älska. Kriminalkommisarie Malin Fors, bokens huvudkaraktär kom till i samtal och långa nattliga diskussioner med min min hustru, historien blev till av sig självt efter att Malin Fors blivit till, hon är vår gemensamma hjältinna och moderna superkvinna. Jag har också inspirierats av människor och deras öden från min barndoms uppväxt i Ljungsbro utanför Linköping.

Kommer boken att komma ut i fler länder?

– Jag ville skriva en deckarserie, påhejad av min agent Bengt Nordin som redan nu lyckats sälja boken till ledande förlag i Tyskland, Danmark och holland. En garanti för att alla som läser Midvinterblod på Aftonbladet Plus läser en deckare av internationell toppklass.

Varför utspelar sig boken i Östergötland?

– Jag är född och uppvuxen där och vill skriva om mina älskade säregna hemmarker. Östergötland saknade också en egen litterär kriminalkommisarie. Vilket landskapet nu fått med Malin Fors. En modern sådan! Slättlandskapet bildar också en bra kuslig fond till bokens otäcka historia...

Bor i Stockholm

Vem är Mons Kallentoft?

– 39 år gammal, gift med min älskade Karolina som jag levt med i arton år. Tillsammans har vi två barn, en kille på ett och ett halvt och en fyra år gammal tjej. Jag bor i Vasastan i Stockholm, men är ständigt på resande fot världen över. Författare och journalist, med betoning på det första.

Hur och varför blev du författare?

– Jag blev sängliggande efter ett ljumskbråck som 15-åring och upptäckte då litteraturen. Jag blev fast och ville bli författare och sedan debuterade jag som 30-åring, efter många turer och refuseringar med boken Pesetas. En thriller som utspelar sig Madrid. Numera har jag förstått att jag skriver för att beröra och underhålla människor:En livsuppgift god som någon.

Berätta lite om dina tidigare böcker?

– Pesetas är en rafflande thriller om bankrån som utspelar sig i Madrid.

– Marbella Club utspelar sig i hela Europa och är en superspännande hämndhistoria med trafficing som huvudtema. Båda böckerna är spännande thrillers som fått mycket bra kritik. Pesetas fick Författarförbundets Katapultpris för bästa skönlitterära debut.

– Min tredje roman heter Fräsch, Frisk och Spontan och är en samtidsskildring om vår tids konsumtions- och varumärkeshysteri. Boken har kultstatus i vissa populärkulturella kretsar men precis som mina andra böcker kan den läsas som rent läsgodis och som en spännande thriller.

Krångla inte till maten

Vilka är dina egna favoritförfattare?

– F.Scott Fitzgerald, Walter Mosley och Cormac McCarthy. Jag älskar amerikansk litteratur.

Vad ska du göra under sommaren?

– Vila upp mig och umgås med min högt, högt älskade familj. Här hemma i Sverige.

Du har skrivit en prisbelönad reportagebok om lyxmat och njutning, Food Noir. Vilka är dina egna mattips till sommaren?

- Food Noir är en reportagebok för alla som älskar mat i alla dess former. Att boken sedan handlar mest om anklever och tryffel är en annan sak... Jag har en stor pasion för mat, vin och annan dryck! Mina tips: Grilla så mycket ni hinner. På landet: Leta efter den lokala fiskaren och köp fisk direkt av honom, njut av alla grönsaker och bär som är i säsong, och framför allt: krångla inte till det, laga mat som ger tid över till umgänge med familj och vänner. Och unna dig det där extra glaset vin. Ett kallt dopp piggar alltid upp morgonen därpå.

Bli medlem i PLUS – läs hela deckaren

[email protected]

ARTIKELN HANDLAR OM

Böcker