Äntligen Hemester!

avAnnika Marklund, Ludvig Forssblad

BOKRECENSIONER

Semester. En välbehövlig paus i vardagskaoset.

Soliga, stressfria veckor fulla av resor och god mat.

Eller?

För en chans att verkligen varva ner och ladda batterierna – testa hemester i år!

Eva Rusz.

Semesterveckorna må vara årets mest efterlängtade, men ibland också de mest påfrestande. Även om man tar sig i väg på en resa till solen kan orosmolnen följa med i bagaget, mörka och tunga.

– Semestern är så viktig för oss. Den är vår paus i ett långt och slitig arbetsår, och pressen på att vår lediga tid ska bli lyckad är enorm, säger relationsexperten Eva Rusz. Vi har både krav på oss från oss själva och från alla runt omkring – man ska hinna med och ha råd att göra precis allt under dessa stackars veckor. Det blir lätt en omedveten form av tävlan om vem som får den mest fulländade semestern.

Magra semesterkassor

Alla krav, i kombination med lågkonjunkturen som slagit hårt mot många plånböcker och semesterkassor, har fått svenskarna att tänka om. En ny undersökning gjord av sajten Hotels.com visar att var tredje svensk slopar resorna och i stället väljer att stanna hemma under ledigheten. Fenomenet kallas hemester och är årets hetaste semesterform.

När man tillbringar de lediga veckorna hemma i sin vanliga bostad sparar man inte bara pengar – man har också alla möjligheter att få en minnesvärd semester, full av nya upplevelser.

– Hemestern är en riktigt spännande utmaning! Nu har du äntligen chans att verkligen mysa och koppla av, samtidigt som du får ett gyllene tillfälle att upptäcka dina hemtrakter på ett sätt som man sällan tar sig tid att göra i vardagen, säger Eva Rusz.

Skilsmässostatistik

Hemestern kan dessutom göra underverk för husfriden. Att semesterveckorna kan tära på både par- och familjerelationer är något många tvingats erfara. Ledigheten blir en riktig grogrund för konflikter när par och familjer, som i vanliga fall spenderar sina dagar på olika håll, plötsligt förväntas umgås dygnet runt. Känslor och gräl som tryckts undan under året kommer upp till ytan och kan ställa till med problem när vi får tid att slappna av och känna efter. Att skilsmässostatistiken skjuter i höjden efter semestrarna är ingen hemlighet. Men att välja bort resorna och stanna hemma på semestern kan faktiskt rädda ditt äktenskap.

– Varje relation tjänar på ett visst mått av självständighet, förklarar Eva Rusz. På hemestern finns inte samma krav på att tillbringa varje sekund tillsammans, och var och en får tid att ägna sig åt det man vill göra på sin ledighet. Samtidigt behöver vi också samhörighet och delade upplevelser för att relationen ska må bra, så att resa i väg på egen hand är inte heller ultimat. Hemestern ger utmärkta förutsättningar för att hitta en kombination av självständighet och samhörighet – var och en kan gå på sina egna upptäcksfärder, för att sedan umgås och prata om vad man upplevt.

Gör dagsutflykter

Upptäcksfärder, ja. Hemestern innebär inte att man måste sitta och uggla hemma i sin bostad, snarare tvärtom.

– Hemesterfirarna bör vistas så lite som möjligt inne i själva hemmet. Självklart har du hemmet som bas, men det är viktigt att komma bort från ditt vanliga vardagsliv och börja upptäcka nya saker. Gör dagsutflykter! Ut och cykla eller simma, vandra eller titta på fåglar. Det finns så mycket som är gratis som vi aldrig hinner med under resten av året.

Inte ens regniga dagar är en anledning att stanna inomhus, menar Eva Rusz.

– Tråkigt väder är en perfekt anledning att botanisera på biblioteket, gå på museum och besöka släktingar och vänner. När du väl kommer hem efter en dag full av äventyr kommer du att se ditt hem med nya ögon och lära dig att uppskatta det du har.

ARTIKELN HANDLAR OM

Böcker