Bokrecensioner

Bitterljuva 90-tal

BOKRECENSIONER

Alice Kassius Eggers debut ögonblicksbilder från ett sorgearbete

Alice Kassius Eggers (född 1980) skriver om kultur i bland annat Aftonbladet, ETC och Arbetaren. ”Det är bara regn” är hennes debut som författare. Foto: Pequod
Alice Kassius Eggers (född 1980) skriver om kultur i bland annat Aftonbladet, ETC och Arbetaren. ”Det är bara regn” är hennes debut som författare. Foto: Pequod

En bit in i Alice Kassius Eggers prosalyriska debut Det är bara regn börjar jag sakna de svarta strecken: serierutorna. Det känns som att de skulle ha passat här: i en annan form hade boken varit en svärtad självbiografisk seriestripp om uteliv och sorg i Stockholm på 1990-talet.

Nu är det i stället ett slags prosaskiss. Baksidan talar om ”ett pussel av dikt”, själv läser jag boken som ögonblicksbilder från ett sorgearbete. Kassius Eggers pendlar mellan ett du- och ett jag-tilltal, och vi får snabbt veta att bokens du har dött i en tragisk olycka: ”Vi tittar på stormen ihop var för sig. Som jag minns det. Jo alltså jag vet att du är död. Ibland ser jag dig ändå.”

Texten är fylld av inflätade tidsmarkörer, The Cure, The Smiths och My Bloody Valentine, hångel, Emmabodafestivaler och saker som man redan hunnit förtränga från tidigt 2000-tal. (Kommer någon längre ihåg musiksajten Bomben? Nej, det gjorde inte jag heller, men den skymtar förbi här, liksom andra referenser som bland annat för tankarna till Mats Jonsons indiestockholmsskildring Hey Princess).

Resultatet känns något slutet och terapeutiskt. ”Vad ska jag göra med allt jag vet?”, skriver berättarjaget, gång på gång, och som läsare önskar man att Kassius Eggers i alla fall hade gjort lite mera, berättat mera. Vad är det med det här förhållandet som inte sägs rakt ut? Det går en tunn linje mellan lyrisk förtätning och dunkelhet.

Det är bara regn hittar en ton till slut, när boken kommer närmare själva smärtpunkten: döden. Samtidigt skyms sikten lite av formen. Ibland förstår jag inte varför raderna är brutna som de är, som när författaren valt att avstava ett ord som ”flyt-tade”. Är det redaktionellt slarv eller en stilistisk effekt?

Men kanske har Alice Kassius Eggers rent ämnesmässigt skrivit ur sig en text som behövde komma ut. ”Jag tänkte skriva om döden, fast döden brakade in och tog över som vanligt”.

Som läsare kan jag inte ifrågasätta det akuta i projektet. Däremot känner jag mig inte helt inkluderad.

Philip Teir

Fotnot: Alice Kassius Eggers är medarbetare på Aftonbladet Kultur. Därför recenseras hennes bok av Philip Teir, kulturchef på Hufvudstadsbladet.

 

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

/

Bokrecensioner

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!