Självbiografisk science fiction

Publicerad:
Uppdaterad:
Maria Vedin.
Maria Vedin.

I det stora, intergalaktiska perspektivet är alla jordbor lantisar. Vi tuggar på våra äpplen utan att höra dem sjunga i A-dur. Vi lunkar på utan att störas av andar, döda människor, zoomorfa energier och annat skräp som tydligen flyger runt i luften. Så mycket struntsnack som vi går miste om i vår inskränkta lilla byhåla.

Men vänta, i litteraturen är ju struntsnack möjligt, där är allting möjligt, och i den fantastiska litteraturen ännu mera – så länge författaren ljuger tillräckligt övertygande. Om då vår förkunnare, superhjälten/poeten/livscoachen Rukmini Devi, verkligen är den superhjärna hon påstår sig vara, borde hon inte knackat fram en bättre bok?

Maria Vedin har sedan debuten med En grupp av ögonblick publicerat ett gäng diktsamlingar, däribland fjolårets hyllade Ge mig diesel. Nu kommer Uppdrag Devi, en übermenschs kåserier. Devi måste göra några svettiga uppdrag som universums ÖB gett henne, skriva dikter och ge deppiga livsråd åt folk.

Mest liknar boken fanfiction till Liftarens guide till galaxen. I Douglas Adams teleskop får jordbon huka sig för det större perspektivet, alla planeter snurrar inte runt vårt neurotiska inre. Vedins teleskop är dock en billig kopia, jordbon förminskas och perspektivet är en synvilla av hyperboler och klumpar. Alla män har exempelvis skrivskyddade hjärnor och skaffar sig ”thaifruar” för att inte oxidera. Jag orkar inte skratta fast det bara är lite humor.

Vad som däremot är kul är genren: självbiografisk science fiction. Det spjutspetsområde som bildas där Jaget blir så tungt att Tiden böjer sig inför det. Häri kan bokens styrka ligga, i satiren över 00-talets litterära egocentrering. Rukmini Devi betyder nämligen ”världsalltets härskarinna” på sanskrit, och hon skriver böcker som Ge mig diesel under anagrammet ”Vedin”.

Om Poetens, Norrlands och Småförlagens antiteser heter Kändis, Ankdamm och McBonniers – så sätter hon saker i perspektiv, denna norrlandspoet som väger in sig själv på en stjärntung matchvikt. Just där funkar teleskopet.

Viktor Johansson

Publicerad:

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.