Söka jobb, terror och Elvis teman i moderna sägner

BOKRECENSIONER

Göteborg

Terror, Elvis Presley – och att söka jobb. Det är några moderna teman i sägner som sprids via berättande och internet.

Folklivsforskaren Bengt af Klintberg har just gett ut sin tredje bok om moderna vandringssägner. Den första kom 1986. Den hette Råttan i pizzan, och har blivit en klassiker.

– Då handlade många sägner om invandrare och restauranger som drevs av dem. Det är inte alls lika vanligt nu, säger Bengt af Klintberg, som på lördagen höll ett seminarium på bokmässan i Göteborg.

Nu har andra teman tagit över i sägnerna, som berättas som sanna historier.

– Det är korta berättelser om sådant man tror kan ha hänt. Ofta är de en blandning av verklighet och dikt. De handlar om engagerande ämnen där man inte har tillräcklig kunskap. Det kan vara sådant som är oroande, eller sånt man drömmer om.

Jobbsökande

Många av de sägner som florerar i dag handlar om att söka jobb.

– Det är ett stort socialt problem, särskilt för unga människor, säger Klintberg.

En berättelse handlar om ett flygbolag som söker piloter. Man får massor av ansökningar, och anlitar en konsult som ska plocka fram de bästa. Konsulten börjar med att slänga hälften av ansökningarna i papperskorgen. Hans sekreterare blir upprörd, och frågar vad han håller på med. Konsulten svarar: ”De där hade otur. Man vill väl inte ha en pilot med otur?”

Nygammal historia

Enligt Bengt af Klintberg berättades samma grundhistoria för 20 år sedan om ett stort dataföretag. Då slängde den som skulle gå igenom ansökningarna ut allihop på golvet. Sedan plockade han upp en och sade ”jag vill ha en person med tur, en mapp som glider bra”. Därför bör man alltid lägga sin jobbansökan i en plastmapp som glider bra – det är sägnens budskap.

– När sägnen vandrar behåller man ett skelett eller handlingsmönster, men lägger till nya detaljer, säger Bengt af Klintberg.

Ett nytt fenomen är att sägner sprids via internet. En som Klintberg läste på nätet första gången handlar om en man i en västsvensk stad som av en händelse köper en motorcykel i USA. Han erbjuds sedan en enorm summa pengar för fordonet, som visar sig ha tillhört Elvis Presley.

Som folklivsforskare är Bengt af Klintberg inte så intresserad av om sägnerna är sanna.

– De är dokument över människors världsbild.

Fakta: Sägner

Micke Larsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Böcker