Big bang bla bla

BOKRECENSIONER

PIA BERGSTRÖM om Dan Browns nya (gamla) bok

Foto: Dan Browns "Änglar och demoner" kommer i dag ut på svenska.

Dan Brown skrev tre deckare före succén Da Vinci-koden. Änglar och demoner, som kom ut i USA redan 2000 och som först nu översatts till svenska kan väl ses som en uppvärmning: Symbolexperten Robert Langdon kallas till ett lik, en katolsk präst tillika CERN-forskare som ligger avklädd på golvet med ett ruskigt märke inbränt på bröstet. De medeltida bokstäverna bildar ordet "Illuminati". Illuminati var, vad Langdon vet, namnet på ett gammalt, avsomnat brödraskap bildat av vetenskapsmän som förföljdes av Inkvisitionen. Men varför skulle Illuminati, "de upplysta", förfölja en modern CERN-forskare?

Den döde har en vacker, dödssmart partikelforskardotter, Vittoria, som tar med Langdon ner i underjorden till ett stålklätt labb där hon visar vad fadern lyckats göra. Han har sensationellt nog "återskapat Big Bang", i mikroskala och åstadkommit en stor mängd antimateria, vilket ansetts omöjligt av andra forskare. Antimateria skulle kunna lösa världens energiproblem. Dessutom, vilket Vittoria framhåller som minst lika viktigt, kan antimaterien upphäva den gamla motsättningen mellan den rationella vetenskapen och Bibelns ord att Gud skapade världen ur tomma intet. Vittoria är troende katolik precis som sin far. Nu vet vi hur Gud gjorde, säger hon stolt. Men antimaterien är instabil och om den kommer lös är den farligare än kärnvapen. Och en av behållarna saknas "

Boken skrevs uppenbarligen före 11 september-attentatet. Kanske är det därför som hotet från Illuminati, som lagt vantarna på antimaterien för att spränga hela Vatikanstaten (inklusive konstskatterna och 165 åldriga kardinaler) verkar lika larvigt som katolska kyrkans hot mot den fria tanken. Trots att Dan Brown försöker göra Illuminati till en mäktig konspiration med både Galilei, Karl Marx, Woodrow Wilson och Bill Clinton som medlemmar och trots att Langdons och Vittorias mördarjakt genom Vatikanstaten och Roms kyrkor är uppbyggd lite som en småtrevlig guidetur där helgongravarna, ornamenten och skulpturerna kommenteras sakkunnigt av Langdon blir det hela en ganska lam historia, inte alls i klass med Da Vinci-kodens jakt på Jesus blodsarvingar. Vad är en eller annan sprängd kardinals blod jämfört med gudens levande?

Spänningsroman

Pia Bergström