Vissa flickor är större än andra

BOKRECENSIONER

JENNY TUNEDAL om en lysande deckare

Denise Mina har gjort det igen.Foto: COLIN McPHERSON

Some girls are bigger than others”, sjöng The Smiths 1986. Paddy Meehan, huvudperson i Denise Minas romaner om Glasgow på åttiotalet, skulle säkert känna sig utpekad av Morrisseys ord. Meehan är nämligen större än hon vill vara och sliter med att gå ner i vikt. Samtidigt kämpar hon för att göra karriär som journalist, för att försörja sina föräldrar och syskon, för att skapa sig någon sorts andrum i den täta katolska familjen.

I Vargtimmen är året 1983 och Paddy Meehan jobbar som nattreporter på Scottish Daily News. I samband med en misshandel i stadens rika kvarter får hon femtio pund för att inte skriva om händelsen. Dagen efter hittas kvinnan i huset torterad och dödad.

Precis som i Blodsarv, den första romanen om Meehan, skriver Mina om journalisten som sanningsvittne i ett ruttet system utan att glorifiera tidningsvärlden. Daily News är ett nersuttet, hopplöst machoställe där spritångorna sitter i väggarna och upplagan sjunker. När nya vindar blåser genom huset blir det kallt – chefredaktören får sparken och de gamla murvlarna rensas obarmhärtigt ut – en mer kommersiell och sensationell journalistik ska lanseras. Meehan, som i sina kollegors ögon bara är en liten beskäftig brud, ligger helt rätt i tiden när hon ger sig ut för att leta mördare.

Denise Mina är en sällsynt begåvad författare. Hennes Glasgowsvit lovar att bli ett storverk helt i klass med genombrottstrilogin om Garnethill.

I Vargtimmen finns skarpa, levande porträtt av en tid och en plats, en intelligent skildring av tidningsvärlden, en samling roliga, sköna och hemska typer, en otäck och spännande deckarintrig och framför allt en huvudperson att älska. Jag brinner för Paddy Meehan; för hennes smarta, bitska repliker, för hennes iver att skipa rättvisa, för hennes äregirighet, för hennes okyska knullande, för hennes kärlek till sin superkatolska mamma, för hennes humor, för hennes gröna enpundsskinnkappa som döljer baken så väl, för hennes rädslor och hennes mod. Vissa flickor är verkligen större än andra. Vissa deckarförfattare också.

Deckare

Jenny Tunedal