Grundläggande men inte särskilt analytisk

Mycket har hänt sedan tvillingtornen föll

Foto: AFTONBLADET
Wolfgang Hansson, utrikesreporter på Aftonbladet.
BOKRECENSIONER

Wolfgang Hansson var Aftonbladets korrespondent i New York när terroristerna flög in i tvillingtornen. Han rapporterade om hur staden städade upp efter förödelsen och chocken och fortsatte att bevaka hur regeringen svarade på attacken, ”Kriget mot terrorismen”, invasionerna i Afghanistan och Irak. 

Hans debutbok Dagen då terrorn förändrade världen från 2011 handlar om det, vad gäller terrorbekämpning, katastrofala första decenniet på 2000-talet. Wolfgang Hansson sätter punkt i den boken när upproren i flera arabiska länder ännu inger människor hopp om att en demokratisk utveckling är på väg på flera håll. 

Sedan 2011 har mycket hänt, inte minst i de arabländer där diktatorer föll – Tunisien, Egypten, Libyen – eller började kriga mot sin egen befolkning som i Syrien.

Det finns all anledning för honom att vilja ta vid där den förra boken slutade.

Den nya boken är, på sätt och vis, en omrubricerad version av den förra. Hansson har återanvänt stycken från och skrivit till nya utifrån den utveckling den jihadistiska terrorn tagit sedan dess: IS framryckningar, attackerna som kallas för ”gör det själv”-terror, våldet som förflyttar sig: Kan terroristerna inte komma in på en välbevakad arena eller flygplats försöker de döda så många som möjligt på väg ut eller in.

Medan vissa terrorister, som IRA, på sin tid ringde och förvarnade inför dåd vill dagens terrorister sprida känslan av att vad som helst kan hända, när som helst och var som helst. Ett av de första dåden i denna ”nya” terrorvåg skedde i Mumbai för snart tio år sedan, när en grupp terrorister mejade ner människor på en järnvägsstation, för att sedan fortsätta mot ett sjukhus, två hotell, en restaurang och ett judiskt center, ett vanvettigt våld som pågick under tre dagar. 

Som mångårig utrikesreporter är Hansson noga med att sätta terrorismens utveckling i ett historiskt och geopolitiskt sammanhang. Han tar upp den högernationalistiska terrorn såväl som den jihadistiska och visar hur terrordöden drabbar över jordklotet – både 2014 och 2015 dog runt 30 000 människor, tio gånger fler än vid millennieskiftet, i terrorattacker och de flesta i länder där dåd är så vanliga att de tappar nyhetsvärde. Nigeria, Irak, Syrien, Pakistan, Afghanistan.

Hansson är reporter, och lämnar därmed analysen åt andra, men tyvärr har han inte gjort sin bok till ett reportage. Den bygger för mycket på texter som tidigare publicerats i denna tidning och inte omarbetats tillräckligt för att bära i bokformatet. När texter som skrivits som dagsrapporter hamnar mellan bokpärmar många år senare kan en märklig tomhet uppstå. Här är så många utdrag från olika decennier blandande att människorna som intervjuats passerar revy som statister. 

Den nya terrorismen är en översiktsbok, med lärobokskaraktär, som lämnar mig med litet samma känsla som vissa av de där folkbildande programmen som Dokument utifrån köper in, som redogör för terrorismens bakgrund.

Det finns reportageböcker som är så skickligt berättade att de får en att se det man redan vet i ett nytt ljus. Det här är inte en sådan. Men är man ute efter en grundläggande genomgång av den globala terrorismens moderna historia, långt från alarmistiska övertoner om att ”vi” är i krig, så fungerar Den nya terrorismen utmärkt.

Malena Rydell

Wolfgang Hansson är medarbetare på Aftonbladet. Därför recenseras boken av Malena Rydell, frilansjournalist. 

ARTIKELN HANDLAR OM