Bokrecensioner

Djupdykning i sjöfartens språk

Av: 

Hanna Nordenhök

BOKRECENSIONER

Hanna Nordenhök har
läst samplad Wikipedia-poesi

Kristofer Flensmarck.
Kristofer Flensmarck.

Dikterna i Kristofer Flensmarcks nya bok består nästan uteslutande av sparsamt modifierade utsnitt från Wikipedia på sökord som rör sjöfart, såsom fartyg, sextant och loggbok. Men också andra innanför samma associationsfält, möjligen enklare att ladda lyriskt och existentiellt: position, vindstyrka, horisont, vilse.

Inom ramen för denna found poetry justerar Flensmarck den samplade Wikipedia-texten med lätt hand. Och rör sig samtidigt vidare på det konceptuella spår som stakades ut i förra boken, den fint melankoliska Almanacka, där det främmande materialet utgjordes av en död farmors efterlämnade almanackor. I Navigation försiggår ett mycket subtilt poetiskt arbete – det sker till exempel i radbrytningarnas fall, eller i det kompositoriska spänningsförhållandet mellan de olika sökorden.

Sjöfarten som praktik och vetenskap är naturligtvis en kraftfull bild för all mänsklig drift till hantering av och kontroll över natur, kaos och död. Parat med Wikipedia fungerar motivet också som kommentar till litteraturens rörelser – dess självreferentialitet, dess karaktär av grundforskning, dess sätt att verka i lager eller bilda korskopplande system.

När Flensmarck skriver ”En position är en ortsangivelse / given med hjälp av koordinater / i ett referenssystem” blir det således en utsaga med många bottnar. Navigation går i mycket ut på att låta dikten placera sig i förhållande till sig själv och sin egen tillblivelse, och att synliggöra dikten som bygge, system.

Men det finns också något belastat över, och kanske en för stor tillit till, såväl materialet som metoden i Navigation. Ibland är det som om havet kallade därute, ett lockrop till den förlorandets eller avvägens dramaturgi som dikten nog också vill teckna. Det kallar lite ensamt. I detta samplade sjöfartsspråk är havet något absolut instrumentaliserat, och ändå utgör det samma språks fasa och ämne. Dess blöta massa och doft av slam, dess påminnelse om död får oavbrutet stå tillbaka till fördel för den domesticerande terminologin. Latitud och longitud, styv och frisk kuling, navigationsverktyg. Navigation tematiserar indirekt detta förhållande, genom terminologins hårda täckelse över den sköra, dödliga kroppen.

rmodligen längtar jag bara efter en större vildhet i just den rörelsen hos Flensmarck.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!