Julafton för bokslukare

BOKRECENSIONER

Här är kulturnissarnas bästa klapptips

Hårda paket på önske-listan?

Här får du hjälp i klappjakten.

Tio kulturnissar tipsar om allt från Liv Strömquists serie-album till Anders Olssons dikter – och en dvd om män som äter, reser och pratar.

Foto: EN RIKTIGT GOD BOK Det ska vara hårda och platta paket i år. 10 av Aftonbladets litteraturkritiker har samlat 30 tips på klappar att stoppa i totesäcken.

Jenny Tunedal

- S C U M Manifest, Valerie Solanas, övers. Sara Stridsberg (Modernista)

Årets nyutgåva är en dödsrosa bok som kom på svenska för första gången 2003. Valerie Solanas teori om livet i det här patriarkatet är en text att återvända till hela tiden. För den står där som ny, som eld. En glödtråd i tidens kompakta mörker. Mitt brinnande rättesnöre.

Duinoelegier, Rainer Maria Rilke, övers. Camilla Hammarström (Lejd)

Årets nyöversättning är en mycket god anledning att ge bort världens näst bästa diktavslutning genom tiderna till någon i julklapp, nämligen Femte elegins: ”Kastade då inte de döda sina sista, för alltid sparade, / alltid gömda, som vi inget vet om, evigt / giltiga lyckoslantar framför det äntligen / uppriktigt leende paret på den stillnade / mattan?”

Staden i den röda kappan, Asli Erdogan, övers. Ulla Lundström (Rámus)

Årets nya älsklingsförfattare heter Asli Erdogan. Staden i den röda kappan handlar om Özgür, en turkisk kvinna som befinner sig i Rio de Janeiro. Främlingen, vittnet, gringan som skriver sin roman i en anteckningsbok med texten: ”Värna om naturen. Undergången är för evigt.” Ett skrivande på liv och död, långt från Norges sexigaste man.

Inga Lina Lindqvist

Nattpatrullen, Sergej Lukjanenko övers. Roger Karlsson (Coltso/Ersatz)

Fantasy kan vara eskapistisk, den kan också vara samhällsbelysande. Lukjanenkos Nattpatrullen, första delen av fyra, finns nu i svensk nyöversättning. Böckerna har filmatiserats, men inte ens de egensinniga filmerna rymmer hela rikedomen i detta halsbrytande, smärtsamt suggestiva Moskva-epos.

Svenska kulter, Anders Fager (Man av skugga förlag)

Borde inte novellen som genre skyddsmärkas? Innan den blir utrotad av romanen? Anders Fagers debut, skräcknovellsamlingen Svenska kulter, är ett sinnrikt konstruerat bygge av utmejslade episoder och gäckande fragment. Landet Sverige framstår med ens som mycket mer intressant än man någonsin vågat hoppas.

Språket är Gud.

Anteckningar om Joseph Brodsky, Bengt Jangfeldt (Wahlström & Widstrand)

De ryska 60-talisterna var en märkvärdig poetgeneration. De växte upp under förtryck och slingrade sig liksom förbi och uppåt, med rötterna i öst och ögonen fästa på väst. Bengt Jangfeldts Språket är Gud. Anteckningar om Joseph Brodsky levandegör en av den periodens klarast lysande stjärnor, Nobelpristagare och rimmets siste riddare.

Hanna Nordenhök

Annie John, Jamaica Kinkaid, övers. Madeleine Reinholdsson (Tranan förlag)

En lysande, kargt osentimental roman om döttrar och mödrar, sexualitet och skrivande. Om att förlora barnkroppens illusoriska frihet och deformeras in i den pubertala och klaustrofobiska ungkvinnans. Om att överges av sin mor bara för att kunna förvandlas till en sorgsen förförerska och slutligen författarinna.

Darling River, Sara Stridsberg (Bonnier pocket)

I mitt tycke årets roman och en framtida feministisk klassiker. En monumental text som skriver fram den manliga heterosexualitetens mardrömslikhet och nymfettens söndertrasade kropp på ett så njutande och underskönt språk att det stundom gränsar till ondskefullt.

Tortyrens återkomst, Mattias Gardell, pocket (Leopard förlag)

En skakande bok om en av vår tids mest fasansfulla realiteter – kriget mot terrorismen och den amerikanska tortyren. Kan läsas mot Gardells nya bok Islamofobi från i år.

Lennart Bromander

Utrensning, Sofi Oksanen övers. Janina Orlov (Bonnnier Pocket)

Det kan inte nog upprepas vilken enastående roman Sofia Oksanens Utrensning är, ett absolut måste för varje julklappsmottagare. Redan i Stalins kossor gav Oksanen med sin intensiva gestaltningskonst helt nya insikter om hur ett totalitärt samhälle i upplösning kan verka hos dess invånare, och i Utrensning penetrerar hon sitt ämne med ännu större skärpa.

Darling River, Sara Stridsberg (Albert Bonniers förlag)

Sara Stridsberg följer upp sitt fantastiska genombrott Drömfakulteten med ännu en utmanande stark roman, Darling river. På glödande poetisk prosa varierar Stridsberg det obehagliga tema, som Nabokov renslipade i Lolita, och hon formulerar ett konstnärligt raffinerat försvar för barnets rätt att vara barn.

En dåre fri, Beate Grimsrud (Albert Bonniers förlag)

Mentalsjukdom finns väl representerad tidigare i litteraturen, men sällan eller aldrig har väl en schizofren människas värld skildrats så till den grad inifrån och så övertygande som av Beate Grimsrud i En dåre fri. Ofta fasansfullt men lika ofta med en oemotståndlig kraft och entusiasmerande livsvilja.

Viktoria Jäderling

Prins Charles känsla, Liv Strömquist (Galago)

Liv Strömquists genusteoretiska stå-upp Prins Charles känsla är en seriebok om heterokärlek, en ohygglig feministisk pamflett, en rasande generalisering, groteskt klargörande och flabbframkallande i sin pedagogik.

Tangoexperimentet, Maria Törnqvist (Ruin)

I den originella prosahybriden Tangoexperimentet ställs alla förbryllande frågor om kroppens och kärlekens gränser. Här möter sociologen den melankoliska tangodansaren, i San Fransisco och Buenos Aires. Den gemensamma nämnaren är precision.

Hur ser ett liv ut om man inte har tillräckligt med kärlek?, Maria Zennström (Albert Bonniers förlag)

Bok nr tre är årets viktigaste roman. Maria Zennströms Hur ser ett liv ut om man inte har tillräckligt med kärlek? är förvisso dödsföraktande dyster, men hur har förlaget tänkt? Varför har man inte lanserat den som en given kvinnoklassiker? Var i jösse namn är pocketutgåvan?

Kristofer Folkhammar

Scoresbysundshistorier – Fotografier, kartor och kolonialism, Pia Arke & -Stefan Jonsson, övers. Anna Vallgårda (Glänta produktion)

En oumbärlig bok. För att den genom exemplet Scoresbysund på Grönland placerar bitar av kolonial historia i ett, alltför ofta förträngt, nordiskt sammanhang. Och för att denna konstnärliga forskning lyckas vara lärorik och omskakande, rolig och vacker.

Saknaden, Ann Hallström (Wahlström & Widstrand)

”Den som inte för krig med statliga medel/ hittar andra mecenater/ Det finns tillräckligt många knarkare med abstinens/ för att få det att gå ihop”. Omväxlande och virvlande dikt som försöker fånga in en kaotisk omvärld, och samtidigt ifrågasätta positionen hos den som försöker fånga in.

Fängelsepalatset, Martin Högström (OEI Editör)

Sällan har jag känt att teoretiskt anlagd brain-poesi haft ett såhär omedelbart sug. Högström klipper och klistrar samman text som utforskar språkliga - och rumsliga – system, som stängsel, möjligheter och maktordningar. Det som byggs ihop är ett hårt, skimrande diktpalats.

Ulrika Kärnborg

Fattigadel, Agnes von Krusen-stjerna (Albert Bonniers förlag)

Varför inte börja julklappsutdelningen med en ordentlig box? Jag ger bort romansviten Fattigadel, i ny utgåva från Bonniers.

Febrig och dekadent, om en adelsfamiljs undergång och fall, utgör den en svensk motsvarighet till Thomas Manns Buddenbrooks. Konstigt att den har fått ligga i malpåsen i över ett halvt sekel.

Bad Santa (dvd)

Inget nytt i påsen – dvd-filmen Bad Santa med geniale Billy Bob Thornton är lika perenn som adventsstaken. I alla fall hemma hos oss. Kolla in varuhustomten och suputen Willie T. Stokes och fnissa hela vägen till julbordet.

Att tämja gudarna, Ian Buruma, övers. Emeli André (Natur& Kultur)

Mot bakgrund av bombattentatet i Stockholm och de senaste dygnens rädsla, vill jag skänka den lilla boken Att tämja gudarna. Om religion och demokrati. Den ger en bra grund för att diskutera islamofobin i Europa, men också en förklaring till den ökande fanatismen bland unga muslimer.

Claes Wahlin

Balance, Adam Phillips (Hamish Hamilton)

Adam Phillips senaste essäsamling rör sig lika elegant som obesvärat mellan psykoanalys och litteratur. Resonemang kring vikten att vara hjälplös, eller att vi alla är i någon mening är fundamentalister, blandas med essäer om W G Sebald eller, allra mest, Freud.

Noir, Robert Coover (Overlook Duckworth)

Robert Croovers roman Noir är en pastisch på den genre som tar sig själv på alldeles för stort allvar. Coover vänder ut och in på den hårdkokta deckaren och låter privatdetektiven Philip M Noir ge sig ut på spaning efter sin klients döda make, om han nu är död, och ja, om hon nu är hans klient, som förresten också dör.

The Fairy Queen, Glyndebourne (dvd)

Alldeles extraordinär är dvd:n från Glyndebourne av Henry Purcells The Fairy Queen. Detta allkonstverk skapat efter Shakespeares En midsommarnattsdröm har i Jonathan Kents regi blivit bland det vackraste och absolut roligaste av operauppsättningar på åratal. Se Adam och Eva bli till, eller hur kaniner gör.

Andres Lokko

The Collected Stories of Lydia Davis, Lydia Davis (Penguin Books Ltd)

Varför har ingen berättat för mig om Lydia Davis djupt originella noveller förrän nu? Hennes bitska och hänsynslösa precision är ojämförligt mästerlig.

The Trip (dvd)

Två brittiska komiker. En livskris. En Range Rover. Sex gastropubar i Yorkshire. Sex avsnitt. Det finaste jag har sett på tv på mycket, mycket länge.

Seeing Stars, Simon Armitage (Faber&Faber)

Alltmer börjar Armitage bli min favoritpoet. Kanske är det för att han lyckas blanda humor och insiktsfullt allvar med referenser till The Undertones?

Magnus William-Olsson

men så oändligt lätt att svara dig, Anders Olsson (Albert Bonniers förlag)

Årets diktsamling slank nästan obemärkt genom uppmärksamhetsnätet när den kom. Anders Olsson formulerar i öppna och i alla avseenden tillgängliga dikter ett slags posthumanism på skillnadens grund. Jag läste boken första gången i augusti och har inte slutat än.

Jag tycker inte om vatten, Eva Lindström (Alfabeta)

Eva Lindström kan berätta genom mellanrummen, såväl i bilderna som i texten. Där, i gliporna, väller minnen, komplexa tankar och okända sanningar fram. I en bättre värld där litteraturen var en och odelad skulle Eva Lindström mycket väl kunna vara ett stalltips i nobelpristider.

5 biografier, Plutarchos, övers. Ingemar Lagerström (Norstedts)

Ingmar Lagerströms urval ger oss en kvick, träffsäker och ekonomisk översättning. Jag har ofta haft skäl att kolla upp saker hos Plutarchos eftersom han är standardreferens för alla som skriver om antiken. 5 biografier har för första gången fått mig att njuta hans berättarkonst och stil.

Pia Bergström

Just kids, Patty Smith, övers. Ulla Danielsson (Brombergs)

En helt betagande och innerlig bok om Patti Smiths första utfattiga år i 60– och 70– talets New York när hon och den unge Robert Mapplethorpe levde ihop. Röd tråd är sökandet och prövandets gör det själv-väg till deras respektive konstnärliga uttryck.

En dåre fri, Beate Grimsrud (Albert Bonniers förlag)

Inte sen Joanne Greenbergs Ingen dans på rosor har någon lyckats berätta om psykosens verklighet inifrån så begripligt. Skyddslös och egensinnigt konkret-poetiskt lämnar författaren ut hela sitt personliga livsdrama.

”The genius Of Photography!”, BBCFour (dvd)

En uppslukande lärorik dokumentärserie om fotografikonstens historia, från Louis Dagguerres stelnade ”minnesspeglar” och 1900-talets svartvita mästare till Sally Manns återgång till gammal kollodiumteknik.