Ny bok av Sveriges mest prisade författare

Publicerad:
Uppdaterad:

Åke Edwardson är författaren bakom böckerna om kommissarie Eric Winter som också blivit tv-serie. Hans nya bok, Jukebox, handlar om människor i sextiotalets Sverige.

Han är en av Sveriges mest prisbelönta författare, mest känd för sina deckare men han har också skrivit böcker om journalistik och skrivande.

Hans böcker är också utgivna i alla de skandinaviska länderna, i de baltiska och i Frankrike, Tyskland, Holland Italien och Japan.

Höstens bok heter Jukebox och handlar inte om kommissarie Winter.

Den är en roman om Johnny Bergman som hyr ut jukeboxar till konditorier och dansbanor i Sverige på sextitalet.

Ur Jukebox av Åke Edwardson, utgiven på Norstedts förlag:

”Johnny öppnade Rock-Olan och läste av räkneverket. Ingen av de hundra skivorna hade spelats fyrtio gånger eller mer den senaste månaden. Närmast kom Alma Cogan, Beatles, Cliff Richard, Rolling Stones och Chuck Berry: No Particular Place To Go.

Trettifyran hade spelats tjugosju gånger. Kanske hade folk tröttnat. Eller så var det ingenting för ungdomarna på Rondo. De få unga i samhället hade alltid gått dit, men det började förändras nu. För några år sedan hade Johnny trott att han i framtiden skulle möta barnen till gänget därinne, men nu visste han att det inte skulle bli så.

Kanske fungerade inte Trettifyran så bra här eftersom inget hade rivits i det här samhället ännu. Kåkar kunde falla ihop här men inte rivas. Folk gav sig iväg härifrån och lämnade kvar kåkarna som fick stå kvar som skrumpna minnen.

”Ni får önska varsin låt. Jag bjuder.” ”

Simone Söderhjelm

Publicerad:

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN