"Riverdance uppfanns för att förhindra sex"

BOKRECENSIONER

Roddy Doyle vill ge en sann bild av sitt hemland

Roddy Doyle är den nutida irländska litteraturen personifierad.

Han vill göra upp med den traditionella bilden av Irland, den som säger att alla irländare älskar att sjunga, dansa och berätta historier på puben.

Foto: SKRIVER TILL MUSIK Stereon står på hela dagarna medan Roddy Doyle skriver sina succé- böcker. "Oh, play that thing", som nyligen kommit ut på svenska, skrevs till tonerna av 20-talsjazz.

- Riverdance skapades för att förhindra sex. Det var en uppfinning av katolska kyrkan. Antingen svimmade man av utmattning eller också gick man hem.

Roddy Doyle nådde världsrykte med sina böcker om en arbetarklassfamilj i Dublin. Det var mörka skildringar av arbetslöshet, misshandel, kriminalitet och alkoholism.

Reaktionerna på Irland blev upprörda - han mordhotades flera gånger för sin fräna bild av familjelivet.

Flera av hans romaner har blivit uppmärksammade filmer: "The Commitments", "The snapper" och "The van". Roddy Doyle har även belönats med det prestigefyllda Booker-priset för "Paddy Clarke, Ha, Ha, Ha".

Musik från morgon till kväll

Hans andra roman i trilogin om Henry Smart, "Oh, play that thing", har nyligen kommit ut på svenska. Det är en vildsint, galen skröna med magiska inslag. Berättelsen utspelas på 1920-talet i New York dit Henry flytt undan hämnarna. Henry, som deltog i påskupproret 1916 vilket ledde till att han blev lönnmördare, spåras ändå upp av sina förföljare och flyr vidare till Chicago. Där blir han god vän med jazzmusikern Louis Armstrong.

- Jag älskar musik och hela tiden jag skrev spelade jag 20-talsjazz. Det var framför allt en låt som jag inte kunde höra nog av - en live-version av "Saint Louis blues" med Louis Armstrong, inspelad i Paris på 30-talet. Den är helt fantastisk!

Roddy Doyle förstår sig inte på människor som inte lyssnar på musik.

- Jag har alltid stereon på när jag skriver, från morgon till kväll. Det är bara när jag redigerar mina texter som det är tyst. Det kräver en annan sorts koncentration.

Första meningen svårast

Roddy Doyle är en disciplinerad författare. Han arbetar varje dag, stiger upp tidigt på morgonen och sätter sig vid datorn.

- Jag var lärare i 14 år. Då lär man sig en hel del om disciplin.

Han har ingen plan för sina böcker, vet inte hur de ska sluta.

- Men alltihop börjar med en mening. Innan jag hittar den kan jag inte skriva en rad.

Roddy Doyle är född 1958 och det fattiga, våldsamma Irland han växte upp i har förändrats i grunden.

- Inträdet i EU har gjort landet ekonomiskt blomstrande. Arbetslösheten har försvunnit och invandringen har ökat. Katolska kyrkans makt har minskat i takt med att välståndet ökat. I dag är det få irländare som går i kyrkan på söndagarna. I stället är den full av polacker och nigerianer.

Gaeliskan försvinner

- Även det tidigare så omhuldade irländska språket - gaeliska - har börjat tappa i betydelse. För bara en månad sedan tog man bort kravet på att poliser måste kunna gaeliska. Det är fullkomligt absurt att tänka sig att irländsk polis skulle arrestera en heroinhandlare på gaeliska! Man ska inte tvinga folk att tala ett språk de inte vill. Om det var någonting bra med engelsmännen så var det att de lämnade kvar det engelska språket.

Fakta: Roddy Doyle

Roddy Doyles boktips till

3 svar från Roddy Doyle

Ingalill Mosander

ARTIKELN HANDLAR OM

Böcker