EN DAN(SK) BROWN

BOKRECENSIONER

Jenny Tunedal om
deckaren som danska
läsare valt till 00-talets bästa

Foto: Sissel-Jo Gazan.

Avslöjaren är vår tids hjälte, oavsett om han kommer i form av en fiktiv journalist som Stieg Larssons Mikael Blomkvist eller en omsusad Wiki-läckare som Julian Assange. Människor är intresserade av den så kallade sanningen bakom alla lögner. I alla fall så länge det är en sanning som går att känna igen, som egentligen redan existerar och inte rubbar vår bild av världen.

För det bor en Clive Freeman i oss alla. Freeman är fågelforskaren i danska Sissel-Jo Gazans Dinosauriens fjädrar som vigt sitt liv åt att mot bättre vetande förneka släktskapen mellan fåglar och dinosaurier. Denne man är besatt av att försvara den krackelerande sanning han gjort till sin. Och den mest extreme gestalten i Gazans breda personkrets av egocentriker och sanningsförnekare.

Här finns också Anna Bella Nor, bokens hjältinna och den forskarstudent vars uppsatsarbete går ut på att avslöja Freeman som ovetenskaplig. Ett slags vuxet sorgset ilsket barn som fortfarande rasar mot sina föräldrar och sin omvärld. Lugnar sig gör hon egentligen först när hon, genom den polisutredning som inleds efter att hennes handledare hittats död, träffar den lågmälde kriminalkommissarie Søren Marhauge. Han har i sin tur blivit nästan lika duktig på att dölja sanningar i sitt eget liv som att avslöja dem i andras.

Den spirande förälskelsen mellan Anna Bella och Søren är en del av den blockbuster-rekvisita som den här romanen lite för tveklöst, och utan större finess, använder sig av för att skapa olika former av spänning.

Gazan skriver, i alla fall i svensk översättning, en prosa av det ymniga och bitvis klumpiga slag som kommit att bli norm i den breda skandinaviska kriminallitteraturen. Men hon har ett skönt sätt att låta intrigen röra sig i fler riktningar än den raka linjen från nu till då och så tillbaka till nu.

Vad som börjar som ännu en både välresearchad och osannolik deckare, den här gången i forskarmiljö (underligt nog kryddad med en bisarrt skildrat så kallad ”gothmiljö” som baksidestexten refererar till som ”Köpenhamns noir-värld”) växer till en bred exempelsamling. Många olika sidospår tillåts vecklar ut sig i en mängd berättelser om människor som av olika anledningar kommit att ljuga för andra och sig själva. Oftast i den heliga familjens namn.

På så vis minner Dinosauriens fjädrar, som av danska läsare blivit vald till 00-talets bästa deckare, inte bara om en dansk Dan Brown utan faktiskt också om min danska favoritdeckare från det senaste decenniet: Christian Jungersens briljanta Undantaget. Det är inte kriminaliteten, det är vi: de där små och stora brotten vi oavbrutet begår mot varandra.

Jenny Tunedal