Bokrecensioner

Vi kvinnor måste ta kontroll över våra liv

BOKRECENSIONER

Efter 15 miljoner sålda böcker går Maeve Binchy i pension

Maeve Binchy har sålt över 15 miljoner böcker.

Men nu sätter hon punkt.

Höstens roman ”Scarlet & Feather” blir hennes sista.

– Jag har fyllt 60 och i likhet med mina vänner vill jag också gå i pension.

Beslutet vållade ramaskri i Storbritannien. Pressen tog fram krigsrubrikerna och tv-bolagen sände olika team till hennes hus i Dalkey, en liten by utanför Dublin.

– Ärligt talat blev jag både smickrad och förvånad över uppståndelsen. Men nu har det lugnat ned sig. De senaste åren var jag så upptagen av plikter att jag inte hade tid att leva.

– Det är underbart att inte behöva bekymra sig över ofärdiga manus, äta fyra-timmars luncher med närmaste vännerna, läsa sju thriller i veckan, gå på bio på eftermiddagen och surfa på internet.

– Jag har skrivit 14 tjocka romaner och det räcker. Det finns författare som fortsätter att skriva för länge, som skriver samma bok gång på gång. Och sådan vill jag inte bli.

Maeve Binchy är varm, generös och rolig. I 32 år var hon högt älskad kolumnist i Irish Time. Hon hade fyllt 40 när hon träffade sin blivande man, barnboksförfattaren Gordon Snell. Han uppmanade henne att börja skriva romaner och de hamnade snabbt på bestsellerlistorna världen över. Två av hennes största offentliga beundrare är Oprah Winfrey och förra presidentfrun Barbara Bush.

Hennes böcker handlar ofta om unga kvinnor som gör uppror mot konventioner och livslögner.

– Vi kvinnor måste ta kontroll över våra liv. Många tror att de bara kan bli lyckliga om de är vackra, smala, rika och gifta. Men jag har vänner som är vackra, smala, rika och gifta och djupt olyckliga. Så det måste vara något annat som gör människor harmoniska.

– Jag växte upp i en familj med en mamma och pappa som verkligen älskade mig och mina syskon. De sa alltid till mig att jag såg underbar ut – trots att jag var fet och 1.87 lång. Men jag trodde dem och kunde inte förstå varför jag inte fick dansa på skolbalerna.

Maeve Binchy tackar sina föräldrar för sin starka självkänsla.

– Jag tycker det är alla vuxnas plikt att ständigt predika för små flickor att de kan göra precis allt de vill. Kvinnor uppfostras ofta till rädsla för förändringar. Men det finns ingenting som heter trygghet och säkerhet. Om det är några människor jag känner medlidande med så är det de som aldrig någonsin vågar kasta sig ut i ett äventyr.

Maeve Binchy säger att hon älskar Sverige.

– Jag tycker svenskarna är så roliga, åtminstone de jag träffat. Ni är inte alls tysta och blyga, tvärtom talar ni lika mycket som vi irländare. I USA vill journalisterna bara ha fakta, fakta, fakta. Med svenska journalister kan man föra ett samtal, de vågar tala om sig själva och även jag får ett utbyte av konversationen eftersom den är ömsesidig.

– Ett av mina trevligaste minnen har jag från Eskilstuna. Vid en middag var jag placerad bredvid en väldigt trevlig man. Han hette Sven Erik Magnusson och hade skrivit sina memoarer.

– När vi druckit upp kaffet stod Sven-Ingvars på scenen och då gick min bordskavaljer upp och sjöng en irländsk sång på svenska. Bara för mig, som han sa. Det glömmer jag aldrig.

Även om hon inte längre har anledning att resa hit för att signera sina böcker kommer hon att fortsätta att besöka Sverige.

– Jag har underbara upplevelser från båtturer ut i skärgården, med kräftor och snapsvisor. Det vill jag vara med om igen.

Och så sjunger hon i telefonen. Högt och hest.

Jag tror det är en snapsversion av ”Här kommer Karl Alfred Boy”.

TRE SVAR från Maeve

Maeve Binchys boktips till...

FAKTA/Maeve Binchy

Ingalill Mosander

ANNONS EXTERN LÄNK

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

/

Bokrecensioner

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!