Klimatet som ren thriller

BOKRECENSIONER

■ ■En svensk forskare som mäter växthusgaser, ett ryskt aluminiumverk som släpper ut dem och en miljöorganisation som jagar nyheter. I bakgrunden: hotet från Kyotoprotokollets krav på att man ska betala för det man skitar ner. Det är basingredienserna i Lennart Rambergs debutthriller Kyoto och Fjärilarna.

Det är ett smart upplägg och aktuella konflikter – just aluminiumverken är bland det första vi borde stänga om vi vill spara el och utsläpp. Och miljöerna är minutiöst beskrivna. Ramberg verkar veta hur en smältugn ser ut, hur man mäter fluormetan och vad som händer när isvinden stelnar i riggen.

Storyn är lite för genomskinlig. Man förstår snabbt hur det ska gå – och huvudpersonerna är grovt tillyxade. Men de drivs i alla fall inte av någon abstrakt ondska av det slag som är så vanlig i spänningslitteratur. Här har folk rationella intressen, må vara föga smickrande. Doktoranden är rädd för akademiskt – och socialt – misslyckande. Aluminiumdirektören vill rädda sin familj från den ryska kölden, frun tittar redan på hus på Rivieran. Och miljöaktivisterna sätter organisationens mediala överlevnad främst.

Ingen är helt ond, ingen helt god, alla är fullt begripliga i sitt mänskliga elände.

Thriller

Petter Larsson