”En befrielse att skriva på ett nytt sätt”

avCecilia Gustavsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Deckardrottningen Liza Marklund mötte thrillerkungen James Patterson – och nu har de en bok ihop...

Foto: PETER JÖNSSON
KAN BLI FLER BÖCKER Liza Marklund och James Patterson tycker att den gemensamma deckaren ”Postcard killers” kombinerar det svenskt nyanserade med det amerikanskt känslostarka. De beskriver samarbetet som ”fantastiskt roligt” och berättar att det kan bli mer.

Liza Marklund skulle ta en paus.

I stället skrev hon en deckare ihop med James Patterson, världens mest storsäljande thrillerförfattare.

James Patterson är inte särskilt känd i Sverige, men i hemlandet USA är han en gigant. Ingen annan författare har haft så många titlar på New York Times bästsäljarlista: 46 stycken.

Han har flera gånger skrivit ihop med andra och fick korn på en av de svenska deckar­drottningarna.

– Jag ville gärna arbeta ihop med en europé och hade läst en del av Lizas böcker. Jag tyckte att de var bra, med välgjord research. Annika Bengtzon är en komplicerad och intressant karaktär. Hon är smart men lite fyrkantig och man vet aldrig vad hon ska hitta på härnäst. Det gillar jag, säger Patterson i telefon från hemmet i Florida.

Svarade ja direkt

Liza Marklund hade egentligen inte tänkt skriva någon bok just då. Men när Pattersons agent hörde av sig svarade hon ja direkt.

– Jag behövde tänka nytt, blåsa ur hjärnan lite. Nu fick jag chansen att diskutera intriger och karaktärer med världens största thrillerförfattare, berättar hon när vi ses.

Sagt och gjort. James Patterson jobbade fram en grundstory med tanke på Liza: den utspelar sig till stor del i Stockholm och huvudpersonen Dessie är journalist på en kvällstidning.

”James köpte allt”

Är Dessie en ny Annika Bengtzon?

– Nej, de har inte så mycket gemensamt förutom yrket och bakgrunden. Dessie är ingen driven skjutjärnsjournalist utan mer forskartypen. Hon är rätt nöjd med sitt liv och har det bra ekonomiskt. Hon dras in i en mordhistoria av misstag, säger Liza Marklund.

Boken ”Postcard killers” växte fram genom mejl och telefonsamtal över Atlanten. Och Liza Marklund reste över till James Patterson för att diskutera.

– Jag hade en del förslag, som att lägga in mer bakgrund och komplexitet i karaktärerna. James köpte allt, säger Liza Marklund.

Hur blev då boken, i jämförelse med Liza Marklunds egna? ”Postcard killers” handlar om en rad dubbelmord i europeiska storstäder. Unga par dödas brutalt efter att de umgåtts med ett annat par. Som förvarning skickar mördarna vykort till journalister.

Som Patterson själv säger kombinerar boken det raka, enkla med lite mer utförliga personbeskrivningar. Stilen är korthuggen, väldigt lättläst. Kapitlen är ofta bara tre sidor långa och bygger på att man ska vilja läsa vidare direkt. ­Huvudintrigen är oväntad, men det är färre sidohändelser och mindre om relationer än i Marklunds egna deckare.

– Det var en befrielse att skriva på ett annat sätt. Att testa de här korta kapitlen, med cliffhangers hela tiden. Dessutom är storyn annorlunda upplagd jämfört med hur jag brukar skriva. Jag inser att jag brukar vara jättetraditionell, säger Liza Marklund.

En bokfabrik

Vad lärde sig då James Patterson av samarbetet?

– Jag blev påmind om hur viktigt det är att ha mer komplexa karaktärer. Mina brukar nog vara lite mer svartvita.

Patterson har anklagats för att vara rena bokfabriken. Hans stora produktion och sättet att låta andra författare vara med och skriva ut hans idéer väcker en del ont blod. Själv struntar han i kritiken och suckar när den kommer på tal:

– Alla som kommer in i mitt arbetsrum och får veta mer om mitt jobb ändrar åsikt, de märker att jag är väldigt passionerad i författandet. Om det är en fabrik så är det en där allt är handgjort i minsta detalj. Jag har en pärm med 400 sidor med bokidéer. Ibland skriver jag huvudstoryn och medförfattarna bidrar, men inte lika mycket som Liza gjort.

Liza Marklund

Ålder: 47.

Familj: Man och tre barn, 26, 19, och 16.

Bor: Södra Spanien och södra Stockholm.

Inkomst: Miljoner.

Favoritförfattare: JM Coetzee.

Läser just nu: ”Det blödande hjärtat” av Marilyn French.

Aktuell: Med deckaren ”Postcard killers” som kommer ut nu på onsdag (Piratförlaget) tillsammans med James Patterson.

James om Liza: Väldigt smart och förnuftig, mycket bra på engelska.

James Patterson

Ålder: 62.

Familj: Fru och en 11-årig son.

Bor: Palm Beach, Florida.

Inkomst: Miljoner.

Favoritförfattare: James Joyce.

Läser just nu: ”The Help” av Kathryn Stockett.

Aktuell: Med deckaren ”Postcard killers” som kommer ut nu på onsdag (Piratförlaget) tillsammans med Liza Marklund.

Liza om James: Otroligt ödmjuk och dessutom väldigt rolig.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Böcker