Sagolikt sex med tomtar och troll

Publicerad:
Uppdaterad:

BOKRECENSIONER

Demonisk sexualitet och erotiska naturväsen har alltid intresserat svenskarna

1 av 2
”Trollörten” av John Bauer. Ett jättelikt skogsrå visar magiska örter (beskuren).

Den gamla svenska folktrons väsen – som tomtar, troll, skogsrået och näcken – var i grunden varken onda eller goda utan mer som folk är mest. De kunde vara farliga om de blev på dåligt humör men ofta gick det att få hjälp av dem. Ibland kunde man till och med få ligga med dem.

Lundahistorikern Mikael Hälls nyligen publicerade doktorsavhandling har det något originella temat sex mellan människor och övernaturliga figurer.

Förföriska naturväsen finns med i många sägner och gamla visor. Men det finns dessutom flera bevarade rättsfall som rör sex med till exempel skogsrået och näcken. Under 1600- och 1700-talen åtalades både män och kvinnor för att ha legat med naturväsen. Mikael Häll går igenom samtliga fall han hittat.

Här finns till exempel den 22-årige drängen Sven Andersson från Västergötland som 1691 erkänner att han haft ihop det med skogsrået.

Första gången han mötte henne var han i 15-årsåldern, berättar han under rättegången. Getterna som han var ute och vallade hade sprungit bort. Sven träffade på skogsrået som lovade att hjälpa honom om han bara följde med hem till henne. Men givetvis hade hon något lurt i kikaren. På kvällen hade skogsrået lagt sig i den stackars oskyldige pojkens säng och ”kyssandes honom ofta, något der efter har hon gripit til hans hemlighet [könsorgan], strykandes och fublandes det, til dess det stod” – det vill säga hon hade tafsat honom mellan benen tills han fick stånd. Sen gick det som det gick. Rätten undersöker Svens könsorgan och konstaterar att det inte tagit skada, trots att skogsrået hade varit trång mellan benen.

Ett återkommande tema i både sägner och rättegångsfall är just att det vackra men bedrägliga skogsrået förför en yngling. Den äldre, påstridiga kvinnan och den unge oerfarne mannen är en urgammal fantasi som man bara behöver googla på ordet porrnovell för att hitta nutida motsvarigheter till.

Det har ofta påpekats att gamla rättegångsprotokoll är den främsta källan till folkets historia. Där finns spår av hur våra förfäder levde och hur de tänkte. Genom rättegångsfallen om sex med naturväsen kan vi få veta lite mer om våra förfäders runkfantasier.

För makthavarna var övernaturliga väsen en besvärlig fråga. Trots att Sverige var officiellt kristet envisades vanliga människor med att tro på tomtar, troll, skogsrån och älvor – som för många säkert var mer levande och verkliga än vad prästernas Gud var. Jesus och den helige ande brukade man ju inte träffa på i skogen precis. Men skulle kyrkan bara avvisa tron på övernaturliga väsen som skrock eller var skogsrået och näcken demoner som fanns på riktigt och måste bekämpas? Mikael Häll redogör för de lärdas teologiska och juridiska diskussioner.

Det var också svårt att avgöra vilka lagar man skulle använda när det gällde sex med naturväsen. Utomäktenskapliga förbindelser var alltid straffbara. Enligt den dåtida vetenskapen kunde dessutom sexuellt umgänge med övernaturliga väsen leda till graviditet. Om drängen lät sig förföras av skogsrået, eller pigan idkade otukt med näcken, blev resultatet att demonbarn föddes. Men umgänget med naturväsen räknades också som en pakt med Satan och ett slags religionsbrott. Straffen kunde därför bli hårda. Peder Jönsson i Söderköping dömdes 1640 till döden för att ha haft sex med ett sjörå (en vattenbaserad motsvarighet till skogsrået).

Det kunde alltså vara livsfarligt med fantasier. För rena fantasier måste det ju ha handlat om eftersom sjörået, skogsrået och näcken inte fanns på riktigt.

Eller?

Publicerad:

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.