Knivskarpt om flickors symbiotiska vänskap

Publicerad:
Uppdaterad:
Jessica Schiefauer är född 1978.
Jessica Schiefauer är född 1978.

Det är studenttider i en stad jag först tror är liten och sen inser är mellanstor. Agnes och Louise lever i en vuxenhet, sömnig och yrvaken, som bara finns precis då skolan släpper greppet om tillvaron. De har ordnat det med lägenheter och jobb men planerar samtidigt som att ingenting är fast – ”Vad gör två superbrudar som du och jag i det här jävla landet?”

Kärleken kommer i vägen förstås, och något annat med den: trasighet och rädsla och en obönhörlig slitning i en symbiotisk vänskap.

Avlyssningen i Om du var jag är knivskarp, tonen mellan karaktärerna känns autentisk – i ordets bästa bemärkelse. Jessica Shiefauer är en aktiv författare, hon håller kurser och föredrag och var med och startade den smårosade tidskriften Fantasin. Det är en författare som är intresserad av skrivandet i sig och mycket möda tycks ha lagts på att få fram den lätthet i dialogen som så många ungdomsboksförfattare misslyckas med.

Just därför blir det extra störigt med detaljerna där det välformade textbygget börjar darra. Som när hon ska beskriva tuffa killar:

”–Är det här Daft Punk?

Konrad nickar triumferande.

– Jag hittade den på Second. Dom skulle bara ha femti spänn för den, en dubbel-CD.

– Du skojar?

– Nej för fan! Alla deras bästa grejer är med.”

Så pratar bara någon som aldrig själv har musiknördat om musiknörderi, det finns inte en plats eller tid där det känns realistiskt att triumfera över en samlings-cd med Daft Punk. Ännu mindre killar som går omkring i solglasögon, vill göra musik i Berlin och har Nirvana bredvid Run DMC på väggen.

Detaljerna drar nerberättelsen, gör den daterad och mig distanserad. På samma sätt önskar jag bort de 27 sista sidorna, och den deckarvändning boken tar mot slutet.

Det är som om Schiefauer försöker skapa ett slags mer-för-pengarna-produkt, att hon hade en fantastiskt fin berättelse som ”bara” handlade om känslor och kände sig tvungen att lägga till lite generationsroman(tik) och mystik.

Fortfarande håller grunden bra, kroppen är stabil under sina ytterkläder.

Men det är vår nu, och Schiefauer kan gott klä av sig ett lager till utan att frysa.

Alice Eggers

Publicerad:

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.