Ryktet får Mankell att se rött

Av: Fredrik Virtanen

Publicerad:
Uppdaterad:

Påstås ligga bakom pseudonym

Henning Mankell anklagar Bonniers förlag för att försöka profitera på hans namn.

– Det gör mig förbannad, säger deckarkungen till Aftonbladet.

Olustigt ”Jag blev förbannad när jag hörde det. Jag garanterar att det inte är jag. Jag vet inte om det är Bonniers som spridit ryktet, men i så fall är det väldigt olustigt”, säger Henning Mankell.
Foto: Fabian Bimmer/AP
Olustigt ”Jag blev förbannad när jag hörde det. Jag garanterar att det inte är jag. Jag vet inte om det är Bonniers som spridit ryktet, men i så fall är det väldigt olustigt”, säger Henning Mankell.

”Hypnotisören” av den okända debutanten Lars Kepler är sommarens hetaste debutdeckare.

Albert Bonniers förlag lanserar boken genom att trumma ut att den redan sålts till 25 länder – något som aldrig tidigare skett med en roman som inte ännu publicerats i Sverige.

”Jag blev förbannad”

Samtidigt har ryktet spritts att Henning Mankell döljer sig bakom pseudonymen Lars Kepler.

– Jag blev förbannad när jag hörde det. Jag garanterar att det inte är jag. Jag vet inte om det är Bonniers som spridit ryktet, men i så fall är det väldigt olustigt.

– Det vore ju absurt att jag under pseudonym skulle skriva en bok som jag lämnade till Bonniers. Det är så jävla dumt så att det bara borde dras en slöja av tårar över det, säger Henning Mankell som i augusti ger ut en ny Wallander-deckare på sitt och förläggaren Dan Israels förlag Leopard.

Jonas Axelsson, litterär chef på Albert Bonniers förlag, bekräftar att han kontaktats av både Mankells agent och hans förläggare.

”Vi har inte sagt det”

– De menar att vi försöker åka snålskjuts på Henning. Jag blir irriterad när de anklagar oss. Vi har inte på något sätt spritt rykten. Det uppstod i engelska tidningar under bokmässan i London.

– Det är olyckligt att de har uppfattat det som att vi har något med det att göra. Jag brukar inte kommentera rykten men eftersom det här har blivit en affär kan jag säga att det inte är Henning Mankell som är Lars Kepler.

Publicerad:

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN