Skarpa detaljer

Foto: Heidi von Born.
BOKRECENSIONER

■ ■ Eldprovet är tredje fristående del i Heidi von Borns romansvit om ett par familjer i Vasastan på fyrtio- och femtiotalen. Miljöskildringen är som alltid formidabel, Heidi von Borns minne för detaljer i klädedräkter, gatstenar, skyltar, beteenden och matvanor är oöverträffbart och skapar en alldeles speciell atmosfär åt hennes många Stockholmsromaner. Det är det absolut bästa också med Eldprovet, för den här gången lyfter inte själva historien lika bra som i de tidigare romanerna.

■ ■Som huvudperson har hon placerat tioåringen Frans Michael, stingsligt kontrollerad av vuxenvärlden men angelägen om att både kunna dominera kompisen Lars och tillsammans med honom hävda sin betydelse. Författaren försöker teckna Frans Michael inifrån men gör det med en lätt egenartad effekt vuxet och litterärt ( ”Han önskar sig glömska. Han tänker att det finns en ruta tid kvar för Lars, för Lars och honom själv. Sedan ska han skära sig loss...”).

Runt om dem oroar sig de vuxna på småborgerligt manér för att alla yttre detaljer i deras liv inte ska vara propra och intakta. De lever i en trist tillvaro, och det är en akt av fullkomligt hederlig realism när Heidi von Born inte förskönar den, men uppriktigt sagt känns det inte så vibrerande angeläget att ta del av denna tristess, hur äkta den än är gestaltad.

Roman

Lennart Bromander