Fiket trycker din bok – på fem minuter

avRobert Triches

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Foto: PETER VAN DEN BERG
upplaga: 1 ex Aftonbladets reporter väljer ut en bok av Strindberg – och medan han tar en kopp kaffe trycker maskinen (ovan) ett enda exemplar åt honom. Bokkaféet har snart över en miljon olika böcker på ”lager”.

LONDON. Välj bland hundratusentals titlar, tryck på en knapp – och en stund senare spottas din nytryckta bok ut.

Välkommen till morgondagens bokhandel!

I bokkedjan Blackwells butik på Charing Cross i centrala London står EBM, Espresso Book Machine, och spottar ut bok efter bok.

Snabbt som en espresso

Namnet har den fått för att Blackwells skryter med att det inte tar längre tid att trycka en bok än det tar att brygga en espresso.

EBM är som en förvuxen kopieringsmaskin. Den är kopplad till en ständigt växande databas på internet där man söker rätt på sin bok. Boken laddas ned till maskinen som spottar ut 105 sidor i minuten, trycker omslaget, limmar ryggen, trimmar kanterna och fem minuter senare är boken klar att ta till kassan.

En miljon olika böcker

– I sommar kommer vi att ha en miljon titlar i databasen, lika mycket som femtio butiker, säger platschefen Marcus Gibbs.

EBM i Soho är den första i sitt slag i Europa. Verksamheten är ny och fler och fler förlags sortiment läggs hela tiden till databasen.

– Vi trycker i första hand böcker som tagit slut eller riktigt gamla böcker som inte är copyrightskyddade längre.

Det går också utmärkt att trycka sin egen bok. Man kan e-posta den till butiken eller ta med sig den på ett fickminne eller cd.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Böcker