Amazon censurerar gaylitteratur

avElin Swedenmark

Vill framstå som mer familjevänliga

Internetbokhandeln Amazon rensar bort ”vuxenböcker” från sina topplistor – för att göra sajten mer familjevänlig.

Bland annat har etablerade författare under kategorin ”gay” strukits.

Kritiker menar nu att det handlar om censur.

Foto: Roger Lundsten
Väletablerade Jeanette Winterson är en av de författare som sorterades bort från Amazons bästsäljarlistor.

Tusentals titlar försvann under helgen från Amazons listor över bästsäljande böcker. För att framstå som mer familjevänliga tog förtaget bland annat bort etablerade författare som Annie Proulx och Jeanette Winterson. En klassiker som DH Lawrences ”Lady Chatterlys älskare” strök också med.

Dessutom ratades tusentals titlar ur gay-litteraturen – helt oavsett om boken hade sexuella inslag eller inte.

Amazon har nu bombarderats med arga mail från läsare och författare, och skyller det hela på ett fel i systemet. Men för bara några dagar sedan skrev företaget att böcker med ”vuxenmaterial” tagits bort från bästsäljarlistor och sökningar ”med hänsyn till hela vår kundbas”. Igår förnekade dock en talesperson att det funnits en sådan policy, skriver The Guardian.

Gaylitteratur rensas bort

Valet av vilka böcker som inte får synas på listorna är inkonsekvent och verkar ha att göra med Amazons märkning. Boken Playboy Centrefold collection får till exempel finnas kvar, eftersom Amazon klassar det som fotografi. Men Jeanette Wintersons ”Det finns annan frukt än apelsiner” har tagits bort, liksom Gore Vidals ”The City and the pillar”, båda skildringar av homosexuella personers liv. Även Stephen Frys självbiografi har klassats som ”gay” och därmed strukits från listorna.

Jeanette Winterson är en av många som nu kritiserar Amazon.

– Jag hatar ändå kategoriseringar, jag tycker inte de hjälper- men om Amazon här dömer värderingar är det mycket allvarligare och behöver naturligtvis uppmärksammas, säger hon till The Guardian.

Makt över försäljningen

Böckerna säljs visserligen fortfarande, men exponeringen spelar stor roll för efterfrågan. Kritiker har nu uppmärksammat den makt Amazon har över enskilda böckers framgång. En lista med över 10 000 underskrifter har också skickats till Amazon med krav på en förklaring till dubbelmoralen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Böcker