Klassträff!

Foto: Anneli Jordahl.
BOKRECENSIONER

■ ■Innerst inne vet alla att vi lever i ett klassamhälle. Vissa blir varse detta varje dag. De som står längst ner – och de längst upp. Från dessa två ytterligheter minskar sedan medvetenheten in mot mitten, för att vara som bortblåst hos medelklassen.

Därför blir jag inte ett dugg förvånad när jag i journalisten och DN-krönikören Anneli Jordahls bok Var kommer du ifrån? läser de elaka påhopp och rena idiotier folk spytt ur sig när hon diskuterat klass: ”Kom inte dragandes med din klassbakgrund. Båda mina föräldrar är alkoholister.” eller: ”Medelklassen – som [i Sverige] har omfattat de flesta.”

Detta beror på att Jordahl vet vad hon pratar om. Hon har mer än de flesta studerat (mest på sitt privata universitet) klass och går därför inte att avfärda – annars det mest naturliga för en klassträffad medelklassare.

■ ■I sin förra bok, Klass, intervjuade Jordahl människor med olika klassbakgrund, i den nya, en samling artiklar, rör hon sig mer i hemmakvarteren, både bokstavligt i Bagarmossen och hemma hos författare och tänkare ur hennes egen klass.

Det blir en inventering över arbetarklassens hjältar – Marit Paulsen, Elsie Johansson, Stig Larsson, Ulf Lundell, Bo Widerberg, Vilgot Sjöman, Majgull Axelsson, Göran Greider, Anne-Marie Berglund, med flera – som mot förmodan blir lite tjatig.

■ ■Jag börjar längta efter några riktigt smarta medel- eller överklassare som kan lägga orden silverskedssnyggt i munnen och täppa till truten på mosbricketjejen vid kiosken. Det sker dock inte. Och plötsligt är det som om all begåvning kom ur arbetarklassen.

Vilket är en skön tanke, även om den inte är helt sann.

Journalistik

Pelle Andersson