Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

En egen röst

LENNART BROMANDER vill läsa mer av Jonas Arlert

Jonas Arlert.   Jonas Arlert. Foto: Ulla Montan

    Efter ett par diktsamlingar debuterar nu Jonas Arlert som prosaförfattare och som så många andra i sin generation väljer han novellgenren. Det skrivs många bra noveller i Sverige i dag, men åtskilliga är likartat utformade och det kan vara svårt att hålla isär de olika stämmorna i kortprosakören. Arlerts röst är dock fullkomligt personlig och Den stora lättnaden skiljer sig distinkt från andra samtida novellsamlingar.

Ändå handlar historierna nästan uteslutande om ensamma människor med kontaktproblem, ett kärt ämne även hos flertalet andra unga novellförfattare. Men Arlert fångar deras våndor på ett eget sätt. Han söker sig in i medvetandet hos en pressad människa, ger gestalt åt hennes fragmentariska bild av omvärlden och fumliga försök att komma till rätta med sin sårade självbild. Inre ensamhet har skildrats av många författare förr, men få har gjort det så inträngande och plågsamt åskådligt som Arlert i, till exempel, den mycket starka lilla novellen Blommor.

 

    Arlerts språk har också särprägel. Det är kortfattat och poetiskt expressivt men kan någon gång plana ut i alltför suddiga abstraktioner som i slutorden till novellen Skada: "Det är cirklar. Det är en enda lång repetition. Men det är också något annat, något som spills ut i ett alldeles tomt rum."

Jonas Arlert vill jag läsa mer av.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet