Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Finfin fuskbildning

GÖRAN HÄGG om boken som hjälper oss flyta ovanpå

    ”En klassiker”, säger Mark Twain, ”är en bok som alla vill ha läst men ingen vill läsa.”

För att bespara studenter och andra smärtsam direktkontakt med sådana hyllvärmare har det länge existerat nyttiga böcker som berättar intrigen och eventuellt vad man ska tycka vid tentamen.

Marknaden verkar ha varit liten under några år. Men nu är Berömda böcker tillbaka. Förra upplagan kom 1963. Den nya är uppdaterad och utvidgad och ”återger innehållet i över 700 verk”.

Egentligen väldigt charmigt. Fusk är lättjans hyllning till kunskapen. Dessutom kräver fusk på den här nivån mer arbete än vanliga studier. Medan man i seriös litteraturhistoria ofta hittar de mest förbluffande påståenden om innehållet i klassiker som Baskervilles hund måste fusklappsmakaren vara ytterst noggrann. Det är hit även den verkligt beläste bör gå när han glömt exakt varför Madame Bovary tog livet av sig.

 

    Sen kan man också lära sig en hel del om rådande värderingar och deras förändringar. Tilläggen är vad du behöver veta för att flyta ovanpå i dag. De förbluffande inslagen är sådant som var självklar bildning för 40 år sen.

En italienare skulle chockeras av att hitta Deledda men inte Manzoni. Det förklaras av att man 1963 bara såg Nobelpristagare som självklara val bortom svenska allfarvägar. I dag ska det exotiska in. Men vi får bara veta innehållet i den första sjättedelen av Japans nationalklassiker Genji, så långt den finns på svenska.

Referaten av Proust och Tolkien speglar hur de ofta används. Proust får ett långt referat av del ett, medan de övrigas innehåll antyds mycket vagt. Tolkien refereras koncist, men så att man absolut klarar möten med den som läst hela. Referatet av I väntan på Godot är nästan mer uttömmande än pjäsen.

 

    Svår litteratur samsas med bred. Det är förstås problem med deckare. Vi får veta mördaren i böcker som Tio små negerpojkar och Rosens namn. Fast hur skulle man annars göra?

Som helhet en oumbärlig hjälpreda för den late eller glömske. Och roande läsning för oss andra, trots att vi som alla bildade läsare givetvis redan läst allt.

Göran Hägg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet