Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Med ögat i centrum

Lennart Bromander läser Marcel Beyers Spioner

    Marcel Beyers första roman Flyghundar handlade om en ljudfanatiker som kom familjen Goebbels tätt in på livet, särskilt äldsta dottern Helga. Det var en originell och fascinerande historia och romanens ständiga kretsande kring röster och ljud får en förklaring i Beyers andra roman Spioner, där synen och ögat står i centrum. Beyer är uppenbarligen i färd med att skriva en romansvit om de fem (eller rentav sex?) sinnena. Konstruktionen är inte mer påträngande än i Ivar Los novellsvit om de sju dödssynderna, men perspektivförskjutningen från den förra romanen är påtaglig.

 

    I övrigt hänger romanerna inte samman. I Spioner ägnar sig några kusiner åt att spana på de äldre generationerna, bland annat en farfar som brutit med familjen och som tros ha deltagit i den famösa Legion Condor som hjälpte Franco i Spanska inbördeskriget. Romanen pendlar med raffinerade vinklingar mellan olika tidsplan och varje tidsplan är fyllt av familjehemligheter som tolkas och misstolkas. Ögat och dess slutledningsförmåga är ständigt lika bedrägligt.

Beyer lär oss bokstavligen att inte tro våra ögon och det är naturligtvis alltid en nyttig lärdom. Men i ett avseende tror jag heller inte på Beyer. Mot slutet fogar han in en total orimlighet i sin romankonstruktion. Jag ska inte avslöja vad, eftersom det handlar om en överraskningseffekt, men resolut lägger författaren krokben på sig själv och står på näsan över en skendöd åldring. Synd på en i övrigt så bra roman.

Lennart Bromander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet