Aftonbladet
Dagens namn: Fredrika
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Gata upp och gata ner

lyrik

Oskar Ponnert

OK GASOL VÄLKOMMENPequod Press

    Ok gasol välkommen består uteslutande av den sortens texter som de flesta människor ofta stöter på, men kanske inte läser särskilt noga. Under nittiotalet har Ponnert besökt tjugofem svenska städer, gått längs Storgatan i dessa städer, och skrivit ned de texter och ord han sett omkring sig.

Nu debuterar Ponnert med en bok som består av dessa anteckningar,

i form av en dikt från varje stad. Det är tidningsrubriker: "Här hittades / KATARINA / STYCKMÖRDAD", reklam: "Weightwatchers / När du vet vad du vill" och upplysningar om regler och förbud: ”Cykelparkering tillåten / endast i cykelställ”.

    På Storgatan är det butiksinnehavare, copywriters och Vägverket som anger tonen. Ponnerts bok visar vilken likriktning detta medför - dikterna påminner mycket om varandra - och hur dödstråkiga de texter som till vardags omger oss oftast är, med sina tjatiga erbjudanden om hamburgare, Levis-jeans och Apotekets hudvårdsserier.

Det finns ljusglimtar, exempelvis när någon på Storgatan i Laholm ställer frågan: ”var finns ditt skyddsrum?” eller i Nordmaling, där man faktiskt kan gå och se ”vokalernas musikal / ´Joke-boxen´ eller ´Vem glömde vattna cissusen?´", men framför allt får jag en känsla av att Storgatan i Sverige är en ganska livlös plats, där graffiti snabbt tvättas bort, och affischering är förbjuden.

 

    Det finns inga människor i dikterna, bara anonyma avsändare av text. De röster som skulle kunna höras är dränkta i det brus som staten och kapitalet åstadkommer på gator och torg.

Avsaknaden av personliga röster, och den ansiktslösa tristess som väller nerför Storgatorna uppfattar jag som poängen med Ponnerts bok. Ok gasol välkommen är en poesi jämförbar med den typ av ljudkompositioner som använder sig nästan uteslutande av miljöljud.

Man har något annat än musik i lurarna för en gångs skull, och kan höra hur verkligheten egentligen låter.

Jenny Tunedal
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet